Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Mikor kell tűzivíztározót építeni?

2020. szeptember 09. - ivóvizes

tuziviz-tarozo.jpgA tűzivíztározó fogalma bizonyára sokaknak nem mond túl sok mindent, ám azoknál a cégeknél, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak és nincs megfelelő mennyiségű és nyomású vízellátás, ott kötelező egy ilyen tározó megléte. Ezeknek a tározóknak nélkülözhetetlen szerepe van ugyanis az esetleges tűzesetek megfékezésében és megszűntetésében. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mikor kell tűzivíztározót építeni.

Tűzivíztározó fogalma

A megfelelő mennyiségű oltóvíz ellátásról minden gazdasági tevékenységet folytató cégnek kötelessége gondoskodni. Amennyiben ez közműhálózatról nem kivitelezhető, akkor kell úgynevezett tűzivíztározót, vagy oltóvíztárolót létrehozni az adott telephelyen

A cégek jelentős része bár a szükséges oltóvizet a meglévő vízhálózatról, oltóvíz hálózatról biztosítja, de ahol ez nem lehetséges, ott oltóvíztároló létesítését írhatja elő az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet.

Tűzivíztározó engedélyeztetése

Minden oltóvíztároló olyan létesítmények tekinthető, melyet jellemzően építési munkával valósítanak meg. Ennek köszönhetően ezek a létesítmények építményeknek tekinthetők.

Építményről esetében az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet  1. számú melléklete alapján az oltóvíztároló építményre építési engedélyt kell kérni..

Tűzivíztározó anyaga

A víztározó tartályok különböző anyagokból készülhet, általánosságban vasbetonból, vagy acélból. Ezzel szemben a tűzivíztározók esetében csak vasbetonból történő építésről beszélhetünk. Az ilyen vasbeton tüzivíz tárolók szigetelésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni. Erre jelenleg is a legelfogadottabb megoldást a PVC alapú szigetelőanyagok jelentik.

Tűzivíztározók tulajdonságai

Ahhoz hogy megfelelő szigeteléssel lehessen ellátni az adott oltóvíztárolót, mindenképp figyelmet kell szentelni az alábbi tulajdonságoknak:

  • tökéletes folyadékzárás megléte,
  • ellenállás az aljzatból származó vegyi és mechanikai igénybevételeknek
  • ellenállás a mikroorganizmusokkal szembeni
  • esetenként ellenállási az UV-sugárzással szemben is.
  • aljzathoz illeszkedő szigetelés megléte

Tűzivíztározók kialakítása

 A tűzivíztározók kialakításának szabályzását a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról tartalmazza. Elsődleges szempont, hogy a víztároló befogadóképessége nem lehet kisebb 30 köbméternél, alsó szintje pedig legfeljebb 7 méterrel lehet mélyebben a talajszintnél.

emellett fontos például, hogy víztároló kivételi helyét úgy kell kialakítani, hogy az tűzoltó gépjárművel megközelíthető legyen, a víztároló és a védeni kívánt építmény, szabadterület közötti távolság pedig nem haladhatja meg a 200 métert.

Tűzivíztározók szigetelési megoldásai

Tűzivíztározók szigetelésére számos megoldás kínálkozik, melyek közül a leggyakoribb a PVC alapanyagú megoldások. Ezek az anyagok maradéktalanul biztosíthatják a tűzivíztározók optimális tulajdonságának fenntartását. Erre kiváló példa a Renolit Kft kínálatában szereplő Alkorplan termékek tárháza, melyek mélyépítési szigetelésen túl a tűzivíztározók szigetelésére is kiválóan alkalmasak lehetnek.

Összegezve:

A tűzivíztározók megléte tehát elengedhetetlen, ha a megfelelő mennyiségű oltóvizet szeretnénk biztosítani telephelyünk számára, de erre a közüzemű hálózatról nincs lehetőségünk.


 

ivoviz-tisztitas.jpg

hogyan kell pvc szigetelésű télikertet építeni

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1916195848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása