Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Fizikai víztisztító készülékek

2019. február 13. - ivóvizes

Vízkezelő berendezések

viztisztito-medence.jpgAz öntözővíz legalább megfelelő minőségű kell, hogy legyen a csepegtető öntözőrendszerben történő alkalmazásra. A vízkészlet minőségét az öntözőrendszer kiépítése előtt kell meghatározni és gondoskodni kell a megfelelő vízkezelő berendezésekről. A fúrt és helyesen szigetelt kutak vízkészlete fertőtlenítéssel ivóvízként is alkalmazható, kezelés nélkül öntözésre tökéletesen alkalmas.

A legtöbb esetben az öntözéshez kitermelhető vizet minimum szűrni kell ahhoz, hogy az öntözőberendezés épségét megóvhassuk. A vízkezelés és víztisztítás célja, hogy az oldott és lebegő anyagokat kiszűrjük.

Az öntözéshez megfelelő minőségű vizet az alábbi víztisztító berendezések segítségével készíthetünk:

 • fizikai-
 • kémiai-
 • biológiai víztisztító.

Mechanikai víztisztító berendezések

A vízkezeléshez használt ülepítőtartályok vagy -medencék egészen egyszerű készülékek, amelyek a víznél nagyobb sűrűségű, úszó vagy szuszpenzióban levő, de 0,002 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd anyagrészecskéknek a kiválasztására alkalmasak. Működési elvük azon alapul, hogy a mozgó víz sebessége a tartályban vagy medencében lelassul, s ezáltal a víz mozgási energiája által hordozott részecskék le tudnak ülepedni a fenékre. A fő különbség a tartályok és a medencék között az, hogy az előbbieknek fém vagy műanyag falai vannak és mélyek, a medencék pedig többnyire sekély vizű, lapos földbe ásott földművek.

A víztisztító felépítése

A szeparátorok a centrifugális erő elve alapján működnek. A tapasztalatok szerint a víz által hordozott homok- és iszaprészecskék 98%-át is kiválaszthatják. Szintén csak a víznél nagyobb sűrűségű részecskék elválasztására alkalmasak. Ebből az következik, hogy a szervesanyag-részecskék eltávolítására nem használható ez a berendezés.

Az örvényszeparátorok teljesítménye az előülepítő teljesítményéhez mérhető. Kedvező tulajdonságuk, hogy terjedelmük lényegesen kisebb, s miután fedettek, nincs algaképződés, valamint szél által történő szennyeződés.

A szűrők szinte mindig szükséges elemei a szabályozófejeknek. A különböző szűrőket általában négy csoportba osztjuk.

A szűrők típusai:

 • közegszűrő
 • szitaszűrő
 • korongszűrő
 • gyertyás szűrő.

Tovább

Milyen a tiszta ivóvíz?

Víztisztítás és fertőtlenítés otthon

tiszta ivoviz szuro berendezesA városi élet fenntarthatóságának egyik feltétele a tiszta és biztonságos ivóvízellátás. A biztonságot a megfelelő fertőtlenítéssel és tisztítással garantálhatjuk. Ahhoz, hogy megértsük a vízkezelés menetét és fontosabb kérdéseit, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen követelményeket támasztunk az ivóvízzel szemben, milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítsék.

A tiszta ivóvíz tulajdonságai

A fogyasztható vízzel szemben az alábbi követelményeket fogalmazzák meg a szakemberek, legyen mentes:

 • nehézfémektől
 • vírusoktól
 • peszticidektől
 • gombáktól
 • baktériumoktól
 • klórtól
 • vegyi anyagoktól
 • minimálisan tartalmazzon sókat és ásványi anyagokat.

Fontos követelmény a jó ízű ivóvízzel szemben, hogy színtelen és szagtalan legyen, a pH értéke pedig 6,7 és 6,9 között legyen.

Hogyan készíthetünk tiszta ivóvizet?

A legtöbb ember a csapvizet használja ivóvízként. Sajnos ez nem mindig egészséges, hiszen még a vízművektől tisztán kikerülő ivóvíz is szennyeződhet a csővezetékben, nem beszélve a magánházak elöregedett belső csőhálózatáról. A túl sok klór vagy klór-dioxid hozzáadásával kezelt víz a csövekről rozsdát marhat le, mely a szállítás során elemeire bomlik és a pohárban köthet ki, ezért hasznos lehet, ha utószűrést végzünk.

Az utószűrés történhet víztisztító berendezés beszerelésével vagy szűrőkancsó segítségével.

A szűrőkancsó egy kényszerű megoldás, és nagyobb létszámú családok esetén nem is praktikus, hiszen egyetlen kancsóban csupán 1-2 liter tiszta vizet készíthetünk. Az ilyen eszközökben aktív szénszűrőt találunk, ezen átcsepegve tisztul meg az ivóvíz. Az ilyen kancsók remekül megtisztítják a vizet, de kapacitásuk értelemszerűen kicsi, nem beszélve arról, hogy az átszűrt vizet vagy azonnal fogyasztani kell, vagy hűtőben kell tárolni.

Vízszűrő berendezések

A kiváló minőségű ivóvíz biztosításának egyik modern megoldása a fordított ozmózis elvén működő szűrőbetétek alkalmazása. Ezek a szűrők nemcsak a káros anyagokat és baktériumokat, de a fertőtlenítéshez használt klórmaradékot is kiszűrik a vízből. Ezekkel a berendezésekkel közel steril ivóvíz készíthető, egyetlen hátrányuk, hogy időnként karbantartást igényelnek.

Tovább

Az ivóvíz tisztítási eljárások biztonsága

Fertőtlenítési eljárás adalékanyagokkal

ulepites ivoviz tisztitasA vállalkozások, szolgáltatók és otthoni felhasználók számára biztonságos, hatékony és takarékos megoldást kínál a TwinOxide fertőtlenítő szer. A klór-dioxid használatával tökéletes minőségű ivóvizet kaphatunk, mely fogyasztása egészséges, a gépek és berendezések számára nem jelent semmilyen veszélyt. Az iparban ls a hétköznapokban a klórszármazékok mellett különböző reagenseket, adalékanyagokat adagolnak a víztisztítás során, melyek egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálni kell.

Derítés, koaguláció

A leggyakrabban alkalmazott vízkezelési eljárás a hagyományos háztartási és üzemi körülmények között a koaguláció. Az eljárás során a kezelt vízben a szennyezőanyagok kicsapódnak, a csapadékot pedig mechanikai úton könnyen eltávolíthatják a szűrési folyamat során.

A koagulációs és ülepítési folyamatoknak megvannak a fizikai korlátai, melyek hatással vannak az elkészült ivóvíz árára. A szükséges ivóvízmennyiség függvényében a szakemberek adalékanyagok segítségével gyorsíthatják a koagulációs folyamatot. A szükséges reagensmennyiség a folyamat sebességének szükséges gyorsaságától és a kiinduló vízminőségtől függ.

Általánosságban elmondható, hogy a normál ivóvíz tisztítási folyamat során az adalékanyagok a kiadások 2-6 %-át teszik ki. Az ilyen reagensmennyiség nem jelent egészségügyi kockázatot.

Alternatív adalékok

A kutak vízminőségének változása, az ivóvízszükséglet mennyiségének növekedése és a víz árának függvényében a szakemberek alternatív adalékanyagokkal is kísérletezhetnek. Míg a klór-dioxid biztonságos és olcsó megoldás, emellett gyakran alkalmazott reagensek a szintetikus polielektrolitok: poliakrilamid, poliamin és polidifluil-dimetil-ammónium.

Az adalékanyagok csak abban az esetben biztonságosak, ha töménységük nem haladja meg a technológiai határértékeket, csak ebben az esetben biztosítja a szűrőberendezések megfelelő működését és az egészséges fogyasztást.

Az Amerikai kontinensen az egészségbiztonsági szabályozások miatt kezdték el széles körben alkalmazni a klór dioxod vízfertőtlenítő szert.

Tovább

Ivóvíz kezelése, fertőtlenítése

Klór vagy klór-dioxid?

ivóvízkezelés klór-dioxidÖreg bolygónk legértékesebb természeti kincse az ivóvíz. Az iható víz és általában a vizek fertőtlenítése, kórokozóktól való megtisztítása pár évtizede még elsődlegesen az ún. klórmész használatával történt. Ez szervetlen kalciumvegyület, szobahőmérsékleten fehér por alakú. Vízbe hintve jól oldódik, jellegzetes csípős szagot áraszt, és fertőtlenítésre, baktériummentesítésre használják az iparban, mezőgazdaságban és háztartásokban. Az ivóvízbe adagolt klór hatására elemi oxigén szabadul fel, s ez oxidálja, életképtelenné teszi a a mikroorganizmusokat.

A ClO2 (olvasva: Klór Ó kettő), vagyis a klór-dioxid vegyület azért jobb fertőtlenítőszer, mint a klórmész, mert effektív az úgynevezett biofilm eltávolításában. A klór és a hypó (nátrium hipoklorit) még nagy koncentrátumban sem képes a baktériumokat védő biofilmet annyira hatékonyan eltávolítani, mint a 3 %-os klór-dioxid-oldal. Ugyanis míg a klór nehezen hatol át a nyákos biofilmen, addig a klórdioxid szétroncsolja és lebontja a nyálkás védőréteget, baktériumölő vegyszerként garantáltan hatásos a kórokozók elleni harcban.

ivóvíz fertőtlenítás - vízkezelésAz ivóvíz és az emberi egészség


Világszerte a mikrobiológiai fertőzések évente több millió betegséget és több százezer halálesetet okoznak. A halálos megbetegedéseket okozó, gyorsan terjedő járványok kitöréséről szóló, a világsajtót bejáró hírek olyan eseményekről számolnak be, amelyek gyakori összefüggésben állnak az élelmiszerek kezelésével és a feldolgozás higiéniájával, az ivóvíz nem kellő mértékű tisztaságával. Fontos idejekorán felismerni a fertőzéseket. Például a harmadik világ országaiban a legionárius betegséget gyakran sima tüdőgyulladásként diagnosztizálják, ezzel elbagatellizálják jelentőségét. A pangó vizekben tenyésző pseudomonas baktérium az emberi vért is megfertőzheti, ennek megakadályozására az élővizek kivétele után szükségszerű a dezinficiálás.

Tovább