Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal. Víztároló tartályok

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Fizikai víztisztító készülékek

2019. február 13. - ivóvizes

Vízkezelő berendezések

viztisztito-medence.jpgAz öntözővíz legalább megfelelő minőségű kell, hogy legyen a csepegtető öntözőrendszerben történő alkalmazásra. A vízkészlet minőségét az öntözőrendszer kiépítése előtt kell meghatározni és gondoskodni kell a megfelelő vízkezelő berendezésekről. A fúrt és helyesen szigetelt kutak vízkészlete fertőtlenítéssel ivóvízként is alkalmazható, kezelés nélkül öntözésre tökéletesen alkalmas.

A legtöbb esetben az öntözéshez kitermelhető vizet minimum szűrni kell ahhoz, hogy az öntözőberendezés épségét megóvhassuk. A vízkezelés és víztisztítás célja, hogy az oldott és lebegő anyagokat kiszűrjük.

Az öntözéshez megfelelő minőségű vizet az alábbi víztisztító berendezések segítségével készíthetünk:

  • fizikai-
  • kémiai-
  • biológiai víztisztító.

Mechanikai víztisztító berendezések

A vízkezeléshez használt ülepítőtartályok vagy -medencék egészen egyszerű készülékek, amelyek a víznél nagyobb sűrűségű, úszó vagy szuszpenzióban levő, de 0,002 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd anyagrészecskéknek a kiválasztására alkalmasak. Működési elvük azon alapul, hogy a mozgó víz sebessége a tartályban vagy medencében lelassul, s ezáltal a víz mozgási energiája által hordozott részecskék le tudnak ülepedni a fenékre. A fő különbség a tartályok és a medencék között az, hogy az előbbieknek fém vagy műanyag falai vannak és mélyek, a medencék pedig többnyire sekély vizű, lapos földbe ásott földművek.

A víztisztító felépítése

A szeparátorok a centrifugális erő elve alapján működnek. A tapasztalatok szerint a víz által hordozott homok- és iszaprészecskék 98%-át is kiválaszthatják. Szintén csak a víznél nagyobb sűrűségű részecskék elválasztására alkalmasak. Ebből az következik, hogy a szervesanyag-részecskék eltávolítására nem használható ez a berendezés.

Az örvényszeparátorok teljesítménye az előülepítő teljesítményéhez mérhető. Kedvező tulajdonságuk, hogy terjedelmük lényegesen kisebb, s miután fedettek, nincs algaképződés, valamint szél által történő szennyeződés.

A szűrők szinte mindig szükséges elemei a szabályozófejeknek. A különböző szűrőket általában négy csoportba osztjuk.

A szűrők típusai:

  • közegszűrő
  • szitaszűrő
  • korongszűrő
  • gyertyás szűrő.

Fizikai víztisztító készülékek tisztítása és cseréje. További témák, melyekről érdemes lehet olvasni: fertőtlenítés klór-dioxid, ivóvíz fertőtlenítése, vízkezelés szolgáltatás, szűrő csere, víztisztító ára. Tivábbi olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714625992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása