Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Klór és klór-dioxid, vízkezelés és ökológia

2021. március 25. - ivóvizes

A klór-dioxiddal végzett vízkezelés ökológiai aspektusai

klór dioxid víztisztítasNyugat-Európában és az Egyesült Államokban a klór-dioxid alkalmazása széles körű: víztisztításra, szennyvízkezelésre, eszközök és berendezések fertőtlenítésére, papírfehérítésre, stb. használják.

A klór-dioxid vízben jól oldódó, sárga színű, a klórhoz hasonló szagú gáz. Gázként robbanásveszélyes (hő, ütés vagy fény hatására alkotó elemeire bomlik), vizes oldatban viszont biztonságossá válik. Oldhatósága a hőmérséklet csökkenésével növekszik.  Vízben való oldódásánál a következő reverzibilis folyamat játszódik le:

2ClO2 + H2O ⇆ HClO2 + HClO3

Mindkét reakciótermék oxidáló sav. Oxidáló tulajdonságát a vízkezelésben hasznosítják:

  • fertőtlenítésre;
  • szagok eltávolítására, amelyek forrása az anaerob mikroorganizmusok szaporodása ;
  • a szennyező anyagok oxidációjára (tetraetil-származékok, cianidok, nitritek, szulfidok, aromás szénhidrogének, fenolok stb.).

A fertőtlenítésben a klór-dioxidnak a következő előnyei vannak a már bevált, tradicionális vízklórozással szemben:

  • A klórgáz klóraminokat képez, amelyek baktériumölő hatása 80-szor kisebb, mint a szabad klóré, a klór-dioxid használatánál viszont nem alakul ki ilyen vegyületet.
  • A klór egyes vegyületekkel, így a fenol-származékokkal olyan reakcióterméket hoz létre, amelyek a víznek kellemetlen ízt és szagot adnak. Ez klór-dioxiddal kiküszöbölhető.
  • Nem képez tartósan nehezen oxidálható anyagokat (trihalogén-metánok, poliklórozott bifenilek, dioxinok), amelyek a környezetben felhalmozódnak, és visszafordíthatatlan következményeket okoznak az ökoszisztémák élővilágában.
  • Széles pH-tartományban aktív (pH 4-8).
  • Végkoncentrációja mérhető, és mérésük automatizálható .
  • A víz nem igényel további deklórozást.
  • Javítja más vegyületek ülepedési folyamatát.
  • Kevésbé korrozív, mint a klór.

A klór-dioxid-vízfertőtlenítés módszerének ökológiai és járványügyi megfelelőségét nemcsak hatékonyságával, hanem származékainak instabilitásával is magyarázzák, mivel a vizes közegben képződött kloritok egészségre és környezetre nem veszélyes kloridokká redukálódnak.

szerző: Á. E.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8016479498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása