Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Ivóvíz kezelése, fertőtlenítése

2019. január 02. - ivóvizes

Klór vagy klór-dioxid?

ivóvízkezelés klór-dioxidÖreg bolygónk legértékesebb természeti kincse az ivóvíz. Az iható víz és általában a vizek fertőtlenítése, kórokozóktól való megtisztítása pár évtizede még elsődlegesen az ún. klórmész használatával történt. Ez szervetlen kalciumvegyület, szobahőmérsékleten fehér por alakú. Vízbe hintve jól oldódik, jellegzetes csípős szagot áraszt, és fertőtlenítésre, baktériummentesítésre használják az iparban, mezőgazdaságban és háztartásokban. Az ivóvízbe adagolt klór hatására elemi oxigén szabadul fel, s ez oxidálja, életképtelenné teszi a a mikroorganizmusokat.

A ClO2 (olvasva: Klór Ó kettő), vagyis a klór-dioxid vegyület azért jobb fertőtlenítőszer, mint a klórmész, mert effektív az úgynevezett biofilm eltávolításában. A klór és a hypó (nátrium hipoklorit) még nagy koncentrátumban sem képes a baktériumokat védő biofilmet annyira hatékonyan eltávolítani, mint a 3 %-os klór-dioxid-oldal. Ugyanis míg a klór nehezen hatol át a nyákos biofilmen, addig a klórdioxid szétroncsolja és lebontja a nyálkás védőréteget, baktériumölő vegyszerként garantáltan hatásos a kórokozók elleni harcban.

ivóvíz fertőtlenítás - vízkezelésAz ivóvíz és az emberi egészség


Világszerte a mikrobiológiai fertőzések évente több millió betegséget és több százezer halálesetet okoznak. A halálos megbetegedéseket okozó, gyorsan terjedő járványok kitöréséről szóló, a világsajtót bejáró hírek olyan eseményekről számolnak be, amelyek gyakori összefüggésben állnak az élelmiszerek kezelésével és a feldolgozás higiéniájával, az ivóvíz nem kellő mértékű tisztaságával. Fontos idejekorán felismerni a fertőzéseket. Például a harmadik világ országaiban a legionárius betegséget gyakran sima tüdőgyulladásként diagnosztizálják, ezzel elbagatellizálják jelentőségét. A pangó vizekben tenyésző pseudomonas baktérium az emberi vért is megfertőzheti, ennek megakadályozására az élővizek kivétele után szükségszerű a dezinficiálás.

Ivóvíz kezelése és fertőtlenítése klór dioxid oldattal

Egyre több egészségügyi szervezet ismeri fel a szabályozási tervek szükségességét és a klór-dioxidos vízfertőtlenítés és ivóvízkezelés  jótékony hatását, ez a fertőtlenítő szer bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköz az ilyen problémák elleni harcban, mert jellemzője a robbanásmentesség, a mellékhatások minimalizálása, a legszigorúbb minőségi előírásoknak való megfelelés. Képessége a biofilm eltávolítása és a gyors biocid működés.

Vízfertőtlenítő szerek alkalmazása

vízfertőtlenítésA klórdioxidos fertőtlenítő szerek, például a TwinOxide porból készített 0,3 %-os oldatok baktériumölő, csírátlanító hatásúak, de nem mérgezők, viszont erős oxidáns szerként elpusztítják a mikroorganizmusokat, feloldják és eltávolítják a baktériumokat védő nyálkás biofilmet. A vízkezelésen kívül helyiségek, készülékek, ruhák, ágynemű, pelenka, éttermi felszerelések, gyermekjátékok vagy konyhai edények fertőtlenítésére is használhatjuk ezeket a korszerű és praktikus kiszerelésű termékeket, de alkalmazhatjuk fertőtlenítésre akár a forró vasalót (ágynemű) vagy a mikrohullámú sütőt, esetleg egy nagy teljesítményű UV fényforrást is. Csírátlanít a közvetlen napsugárzás is. Az intenzív napfénytől hosszabb időn át átjárt természetes víz is gyakorlatilag csírátlan.

Kapcsolódó témák:

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1814527052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása