Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Nagyanyáink így fertőtlenítettek

2019. március 21. - ivóvizes

A tisztítás és csíramentesítés népi módszerei

fertotlenites otthonAmikor otthonunk tisztaságáról próbálunk gondoskodni, nem hagyhatjuk ki a fertőtlenítést sem. Az utóbbi években szinte bármilyen feladatra kapható valamilyen speciális szer, illetve találunk univerzálisnak mondott csodaszereket is. Ha nem akarunk rengeteget költeni, vagy éppen nem áll módunkban kiszaladni a boltba, alkalmazhatjuk a nagyszüleink által használt és jól bevált módszereket is a háztartási fertőtlenítés elvégzésére.

A higiénia alapjai

A népi fertőtlenítésnek azért nincs hatalmas hagyománya, mert a mikroorganizmusok felfedezése, illetve annak elfogadása, hogy léteznek baktériumok és fertőzések, csak a 19. század második felében történt meg.

A fertőzéseket és betegségeket sokáig ártó szellemek mesterkedésének vélték, ezek ellen alkalmazták nagyanyáink a szenes vizet. A gonosz kiűzését szolgáló „szer” kettős hatású volt, mivel egyrészt a placebo hatás érvényesült, a beteg megnyugodott, másrészt a szén adszorpciós hatásának köszönhetően, bizonyos mérgező anyagokat és baktériumokat képes volt lekötni.

fertotlenito szerek otthon

Háztartási tisztítószerek

A hétköznapi életben gyakran előfordul, hogy nem csak tisztítani, de fertőtleníteni is kell a lakást vagy udvart: beteg van a háznál, megromlott ételmaradékot kell eltávolítani, megbetegszik a háziállat stb.
Nem szabad elfelejteni, hogy bármit fertőtlenítünk, az első lépés az alapos fizikai tisztítás. A tisztítással és mosással a baktériumok élőhelyéül szolgáló réteg eltávolítható, de a fertőtlenítő szer alkalmazása elkerülhetetlen.

Bármelyik háztartásban megtalálhatóak az alábbi fertőtlenítőszerek:

  • Alkohol – az alkohol segítségével a baktériumok, mikroorganizmusok többsége elpusztítható, a gombák egy részének kezelésére is alkalmas lehet.
  • Hidrogén-peroxid – a halványkék színű folyadék híg oldata erős oxidálószer, tehát szinte bármilyen baktériumok és kórokozót képes elpusztítani. A család házipatikájából nem hiányozhat.
  • Ecet – minden háztartásban megtalálható, rendkívül jó fertőtlenítő és tisztítószer az ecet. Vizes oldatát permetezve is alkalmazhatjuk bármilyen felületen. Szükség esetén helyettesíthetjük citrom levével.
  • Konyhasó – fertőtleníthetjük a lakás egyes részeit konyhasó vizes oldatával. Három liter vízhez 1 kg sót adunk és alaposan elkeverjük. Nincs szaga és bármilyen felületen használható.
  • Fehérítő – a fürdőszoba és WC fertőtlenítéséhez érdemes valamilyen klórszármazékot használni. A fehérítőben található klór elpusztítja a baktériumokat, felhasználása során védőkesztyűt kell húzni.

fertotlenito fustolo

Fertőtlenítő füstölés

A füstöt, a füstölést már évszázadok óta alkalmazzák ételek tartósítására, épületek fertőtlenítésére. Mivel a hagyományos füst kellemetlen savanyú szagot hagy maga után, ezért nem alkalmas lakóházak, lakószobák fertőtlenítésére. A kellemes illatú, fertőtlenítő füstölők az alábbi összetevőket tartalmazzák: levendula, rozmaring, eukaliptusz.

Nagyanyáink hagyományosan így fertőtlenítettek otthon. Ha érdekel a téma, az alábbi olvasnivalókat ajánljuk még: fertőtlenítés házilag, víztisztító gép, tisztító szer alkalmazása, fertőtlenítő szer vásárlása.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5114707916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása