Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal. Víztároló tartályok

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Milyen víztisztító készüléket válasszunk otthonra?

2019. augusztus 14. - ivóvizes

Családi házak és lakások víztisztító berendezései

viztisztito-berendezes.jpgA víz földünk egyik legfontosabb alkotóeleme, mely nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Köztudott, hogy az élő szervezetek mintegy 60%-át alkotja. Az egészséges életmód alapfeltétele, hogy naponta 1,5-2 liter tiszta vízhez jusson szervezetünkbe.

Hogyan jussunk hozzá az egészséges és tiszta vízhez?

A nagyvárosok és sűrűn lakott települések egyetlen használható vízforrása a vezetékes ivóvíz. A vízkitermelő helyeken tisztítják és fertőtlenítik a vizet, azonban a rendkívül hosszú csőhálózaton keresztüljutva többféle szennyezőanyag is belekerül, ezért fogyasztás előtt valamilyen tisztítási eljárásnak kell alávetni.

Napjainkban a falusi kutak többségének a vize is szennyezett több-kevesebb mértékben, ezért azokat is kezelni kell a fogyasztás előtt. Az otthoni víztisztításnak többféle módja terjedt el:

  • szűrőkancsó
  • átfolyós szűrőberendezések
  • a fordított ozmózis elvén működő víztisztító készülékek.

Szűrőkancsóból tiszta vizet?

A szűrőkancsó használata a víztisztítás legegyszerűbb módja. Előnye a könnyű kezelhetőség és a mobilitás. Általában egy dupla falú műanyag kancsóból és egy aktív szenet tartalmazó szűrőkazettából áll. A felső tartályrészbe öntött víz a gravitáció segítségével lecsorog az alsó edénybe, miközben áthalad a szűrőkazettán.

Az ilyen eszközök használata és karbantartása gyerekjáték. A kancsó ára is elhanyagolható, azonban a szűrőbetétek egyszer használhatók, és cseréjük ára meglehetősen borsos.

A leszűrt, tiszta víz csak hűtőben tárolható, viszont szinte bármikor a rendelkezésünkre áll 1-3 liter tiszta ivóvíz, mely a kávéfőzőben és teafőzőben is használható, megóvva azt a vízkőképződéstől.

Átfolyós szűrőberendezések

Az átfolyós vízszűrő berendezések felépítése és működése rendkívül egyszerű. A munkát a víznyomás végzi el, mely a folyadékot átpréseli a fizikai szűrőbetéteken. Jelenleg ez a víztisztítás egyik leggyorsabb módja. Általában három szűrőbetét sorba kötésével alakítják ki a rendszert: durva szűrő, vízlágyító betét és aktív szénszűrő.

A fordított ozmózis elvén működő szűrőktől annyiban tér el a rendszer, hogy nem távolítja el a vízben oldott ásványi anyagokat.

A víztisztítás csúcsa

A víztisztítás csúcsa jelenleg a fordított ozmózis elvén működő szűrőrendszer. Ezt bármely konyhában telepíthetjük, és segítségével 98-100%-ig tiszta vizet kaphatunk.

A rendszer egy átfolyós vízszűrő rendszerből áll, melyhez egy ozmózismembrán szűrőt csatlakoztatnak. A membrán nem enged át semmit, ami nagyobb a vízmolekuláknál, ennek köszönhető a rendkívüli tisztaság.

Hátránya a meglehetősen magas beszerzési és karbantartási költség.

A víztisztító berendezés vásárlásakor azt kel eldöntenünk, hogy mennyi tisztított ivóvízre van szükségünk naponta. A berendezések és eszközök árát figyelembe véve dönthetünk úgy is, hogy tiszta forrásvizet rendelünk, ha csupán a napi ivóvízszükségletünket szeretnénk kielégíteni.

Milyen víztisztító készüléket vagy eszközt válasszunk otthonra? Néhány olyan téma, mely megismerése érdekes lehet mindenki számára: ivóvíz használat, szűrő tisztítás, vízkezelés az iparban, víztisztító vásárlása.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1915008630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása