Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Elektromos vízmelegítők, kazánok, infrák

2022. április 09. - ivóvizes

Infra sötétsugárzók és villanybojlerek otthonunkban

infra-sotetsugarzo.jpgCikkünkben a fűtés és vízmelegítés válfajaival foglalkozunk. Ajánlatunk: lakások fűtésére infra sötétsugárzó panel, melegvíz előállításához elektromos bojler. A további részletek alább tudhatók meg.

Bojler vagy átfolyós vízmelegítő?

A lakások és házak fűtésének és melegvíz-ellátásának megoldása többféle berendezéssel lehetséges. A tömblakások esetében elterjedt volt a központi fűtés és melegvíz-ellátás, azonban szélesebb körben különféle vízmelegítők segítségével oldják meg a használati meleg víz biztosítását, gyakran a fűtést is.

A melegvízellátást biztosító berendezések, a hőtermelés módját illetően lehetnek:

  • gáztüzelésűek
  • elektromos fűtőberendezés
  • napenergiával működők
  • szilárd tüzelésűek.

A vízmelegítők működése

A működési elvét tekintve létezik átfolyós és tartályos vízmelegítő vagy bojler. Az átfolyós vízmelegítők a gáztüzelésű kazánok esetében működhetnek jó hatásfokkal. Létezik ugyan olyan átfolyós vízmelegítő, melyben a hőtermelést elektromos fűtőtest végzi, ennek a működése azonban alacsony hatásfokú, emellett jelentős a hibalehetőségek kockázata.

Elektromos vízmelegítő, bojler

elektromos vízmelegítőAz elektromos bojler felépítése rendkívül egyszerű. Egy víztartályból és egy elektromos vízmelegítő elemből áll. Az ilyen berendezés hatásfoka rendkívül magas. A modern berendezések magas hőszigetelése megakadályozza az energiaveszteséget, a tartályban tárolt meleg víz nyomása és hőmérséklete közel állandó, illetve lineárisan csökken.

Míg az átfolyós vízmelegítők fűtőelemének fertőtlenítését rendszeres időközönként, speciális berendezés segítségével kell elvégezni, addig a bojler esetében ez a hőmérséklet emelésével is megoldható.

A modern vízmelegítők belső tartálya ezüsttel bevont üveg, mely megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a vízkő megtapadását is.

Az elektromos vízmelegítők kapacitása

Amikor elektromos vízmelegítőt választunk, figyelembe kell venni a meleg vízigényt, hiszen a tartály mérete 5-től 2000 literig terjedhet. Bár logikusnak tűnhet, hogy a nagyobb jobb, azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy egy négytagú családnak nincs szüksége ezer liter vízre, így annak felmelegítése fölösleges energiapazarlás.

Az alulméretezett bojler értelemszerűen meleg víz hiányhoz vezet. A megfelelő teljesítményű és mérető elektromos vízmelegítő kiválasztását minden esetben az épület ivóvíz-hálózatának tervezője végzi.

Konvekciós vízfűtés villamos kazánnal

Az elektromos energiával üzemelő vízmelegítők a lakás fűtésére is kiválóan alkalmasak. Kisebb lakások, üzlethelyiségek, hétvégi házak elektromos fűtésének praktikus megoldása a villanyfűtésű kazánt.  Költségtakarékos, olcsó éjszakai árammal üzemeltethető, a berendezés telepítéséhez nincs szükség gázszolgáltatói és kéményseprői engedélyre, nincs égéstermék, pontosan szabályozható a hőmérséklet.

Lakások infrafűtése sötétsugárzó panelekkel

A fűtési technológiában járatos tanácsadó szakemberek szerint fontos tudni azt, hogy azt, hogy az elektromos sötétsugárzók a vörösen inneni hullámtartományban radiálva közvetlenül melegítik fel a zónájukban az embereket és tárgyakat, míg a hagyományos rendszerek a levegőnek átadva közvetítik felénk a hőenergiát. Mindenképpen költséghatékony és energiatakarékos megoldás: 

Összefogllva

Elektromos és egyéb működtetésű vízmelegítők. A legtöbb esetben érdemes megismerkedni az alábbi témákkal is: vízkezelés otthon, ivóvíz tisztítása, vízmelegítő működése, elektromos melegítő. Más téma: infrafűtés, kültéri infrasugárzó panelek, teraszfűtés.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1116176976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása