Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Milyen víztisztító készüléket válasszunk otthonra?

2019. augusztus 14. - ivóvizes

Családi házak és lakások víztisztító berendezései

viztisztito-berendezes.jpgA víz földünk egyik legfontosabb alkotóeleme, mely nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Köztudott, hogy az élő szervezetek mintegy 60%-át alkotja. Az egészséges életmód alapfeltétele, hogy naponta 1,5-2 liter tiszta vízhez jusson szervezetünkbe.

Hogyan jussunk hozzá az egészséges és tiszta vízhez?

A nagyvárosok és sűrűn lakott települések egyetlen használható vízforrása a vezetékes ivóvíz. A vízkitermelő helyeken tisztítják és fertőtlenítik a vizet, azonban a rendkívül hosszú csőhálózaton keresztüljutva többféle szennyezőanyag is belekerül, ezért fogyasztás előtt valamilyen tisztítási eljárásnak kell alávetni.

Napjainkban a falusi kutak többségének a vize is szennyezett több-kevesebb mértékben, ezért azokat is kezelni kell a fogyasztás előtt. Az otthoni víztisztításnak többféle módja terjedt el:

 • szűrőkancsó
 • átfolyós szűrőberendezések
 • a fordított ozmózis elvén működő víztisztító készülékek.

Szűrőkancsóból tiszta vizet?

A szűrőkancsó használata a víztisztítás legegyszerűbb módja. Előnye a könnyű kezelhetőség és a mobilitás. Általában egy dupla falú műanyag kancsóból és egy aktív szenet tartalmazó szűrőkazettából áll. A felső tartályrészbe öntött víz a gravitáció segítségével lecsorog az alsó edénybe, miközben áthalad a szűrőkazettán.

Az ilyen eszközök használata és karbantartása gyerekjáték. A kancsó ára is elhanyagolható, azonban a szűrőbetétek egyszer használhatók, és cseréjük ára meglehetősen borsos.

A leszűrt, tiszta víz csak hűtőben tárolható, viszont szinte bármikor a rendelkezésünkre áll 1-3 liter tiszta ivóvíz, mely a kávéfőzőben és teafőzőben is használható, megóvva azt a vízkőképződéstől.

Átfolyós szűrőberendezések

Az átfolyós vízszűrő berendezések felépítése és működése rendkívül egyszerű. A munkát a víznyomás végzi el, mely a folyadékot átpréseli a fizikai szűrőbetéteken. Jelenleg ez a víztisztítás egyik leggyorsabb módja. Általában három szűrőbetét sorba kötésével alakítják ki a rendszert: durva szűrő, vízlágyító betét és aktív szénszűrő.

A fordított ozmózis elvén működő szűrőktől annyiban tér el a rendszer, hogy nem távolítja el a vízben oldott ásványi anyagokat.

A víztisztítás csúcsa

A víztisztítás csúcsa jelenleg a fordított ozmózis elvén működő szűrőrendszer. Ezt bármely konyhában telepíthetjük, és segítségével 98-100%-ig tiszta vizet kaphatunk.

A rendszer egy átfolyós vízszűrő rendszerből áll, melyhez egy ozmózismembrán szűrőt csatlakoztatnak. A membrán nem enged át semmit, ami nagyobb a vízmolekuláknál, ennek köszönhető a rendkívüli tisztaság.

Hátránya a meglehetősen magas beszerzési és karbantartási költség.

A víztisztító berendezés vásárlásakor azt kel eldöntenünk, hogy mennyi tisztított ivóvízre van szükségünk naponta. A berendezések és eszközök árát figyelembe véve dönthetünk úgy is, hogy tiszta forrásvizet rendelünk, ha csupán a napi ivóvízszükségletünket szeretnénk kielégíteni.

Tovább

Megállítható a vízkőképződés?

Elektromos berendezés a vízkő ellen

vizkomentesito berendezes.jpgOtthonaink vízvezetékrendszerének egyik legnagyobb ellensége a vízkő. Tönkreteszi a csöveket és berendezéseket. A vízcsap és radiátor cseréje bonyolult és drága munka, a mosógép, mosogatógép és kazán meghibásodása felér egy kisebb katasztrófával.

A megtelepedett vízkövet csak speciális anyagok segítségével lehet lemosni, leoldani, ami általában a berendezések és vezetékek belső oldalát is károsítja, ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

Vízkőszűrés

A vízkő eltávolításának egyik legbiztosabb módja a szűrés. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezések nem csak az ivóvíz tisztaságáról gondoskodhat, hanem a vízkőképződést is megakadályozhatja, mivel kiszűri a vízben oldott sókat. Az ilyen berendezések beszerzése, beszerelése és folyamatos karbantartása azonban meglehetősen drága, ezért alternatív módszereket kell keresnünk.

Vízkőképződést gátló készülék

A vízkőképződést gátló, elektromos szerkezetek nagyon egyszerű kialakításúak, egy gyakorlott villanyszerelő sajátkezűleg is összeállíthatja.

A berendezés elektromágneses hullámokat generál, amim úgy módosítja a vízben lebegő sók szerkezetét, hogy azok nem képesek megtapadni, lerakódni. A szerkezet leírásában szerepel az az ígéret is, hogy 3 hónap alatt a már lerakódott vízkövet is eltávolítja.

A szerkezet egyszerűségének oka az, hogy a tulajdonképpeni munkát egy egyszerű huzal végzi, melyet a vízvezetékre tekerve alakítjuk ki a mágneses tekercset. A tekercs, tehát esetünkben vízkő belsejében, a vezetéken haladó áram hatására olyan mágneses tér alakul ki, mely elfordítja a kristályszerkezetet. A hatás elvileg végleges, tehát az épületen belül nem képződik több vízkő.

Próba, teszt

Az említett vízkőmentesítő berendezést megvásároltam és felszereltem családi házunk pincéjében. Az eltelt másfél hónap alatt egyelőre a placebohatás érvényesült, amint eltelik 4-6 hónap, leírom az általam tapasztaltakat.

Remélhetőleg vízkőmentes csapokról számolhatok be.

Tovább

Gabion kerti csap sajátkezűleg

Mi kell egy elegáns kerti csaphoz?

gabion kerti csapSemmi különösre nincs szükségünk, csak egy kis kézügyességre, kövekre és dróthálóra.
Az udvar felújítása, a kert rendezése ilyenkor tavasszal aktuális feladat. A virágágyások frissítése és rendbehozatala mellett az utacskák, kerti építmények frissítése, rendbehozatala is aktuálissá válik. A kerti munkák közül az egyik legfontosabb a rendszeres és bőséges öntözés. A kerti csapok rendkívül változatosak és izgalmasak lehetnek, mi most egy olyan megoldást mutatunk be, melyet néhány egyszerű és olcsó anyag felhasználásával sajátkezűleg is elkészíthetünk.

Kőből rakott csaptelep

A csővezeték kihúzása és a kert tiszta vízzel történő ellátása csak a megfelelő csapolók segítségével lehetséges. Választhatunk földbe süllyesztett megoldást, de ez akkor kényelmes, ha öntözőcsövet szeretnénk hozzá csatlakoztatni, vagy a mobil csap stabilitása nem követelmény. Az állandó, kőből rakott kerti csap gyorsan elkészíthető, nem igényel kőműves szaktudást és különleges megjelenésével a kert dísze lehet.

Hogyan készül a gabion csap?

A gabion egy olyan építmény, mely létrehozásakor a megfelelő formájú acélhálót kővel töltjük fel. A kerti csap gabiont készíthetjük négyszögletű hasáb alakúra vagy henger formára.

A vízvezeték kivezetését akár egyszerű műanyag csövek és csatlakozók segítségével is elkészíthetjük, ezután következik az acélháló.

A négyszögletű acélhálóból kivágjuk a megfelelő méretű lapokat, majd fémgyűrűk segítségével összekapcsoljuk őket. A keretet a csapra helyezzük, a csaptelep számára nyílást vágunk, ezután feltöltjük tetszőleges méretű és típusú kövekkel. Figyeljünk rá, hogy az acélháló rései kisebbek legyenek, mint a kövek mérete.

gabion kert - víz fertőtlenítésHenger alakú gabion

Az általunk készített gabion kerti csap henger alakú lett. Ennek oka az egyszerűség volt. A henger magasságát saját tapasztalataink alapján állapítottuk meg 80 centiméterben. A henger átmérője 30 centiméter lett, pusztán azért, mert a boltban így csavarták össze a megvásárolt hálót, és praktikusnak tűnt így hagyni.

A megvásárolt acélhálót a csaphoz mérve kivágtuk egy fémvágó ollóval. Erre a célra használható harapófogó is, bár ezzel bonyolultabb a munka.

Az eredeti terv az volt, hogy a henger alak elkészítéséhez acélgyűrűkkel rögzítjük a háló végeit. A vágást követően azonban 1 centiméteres drótdarabok maradtak vissza, melyeket reszeléssel kellett volna eltávolítani. Mi ezeket a drótdarabokat visszahajtottuk kampó alakban és ezekbe akasztottuk az acélháló másik végét. Az elkészült hengert a csapra helyeztük, majd a képen látható módon feltöltöttük kövekkel.

Tovább

Elképesztő vizes találmányok

Milyen vízkezelő újdonságokat találtunk a közösségi finanszírozási oldalakon

szines vizcsap lampaMár megszokhattuk, hogy szinte bármilyen ultramodern okos eszköz kínai változata megvásárolható. Rendelhetsz alig ötezer forintért IR-érzékelős automata csapot, "színjátszós" szűrőt a vízcsapba és még rengeteg egyéb bolondságot. Most megnéztük, hogy a közösségi finanszírozási oldalakon, milyen futurisztikus, ivóvízzel kapcsolatos találmányokat reklámoznak a leleményes feltalálók.

TAPP vízszűrő

A TAPP 2 Click vízszűrő egy apró szerkezet, mely alig 49 dollárba kerül az indiegogo weboldalon. A készítők ígérete szerint ez a legkörnyezetbarátabb víztisztító megoldás. A víz szűrését kókuszháncsból készített mikrofilter végzi, melyet háromhavonta kell cserélni.

kokuszbetetes viztisztito szuroA felhasználókat a tökéletes környezetbarát kivitellel próbálják megszólítani, mondván nincs több műanyag cserealkatrész, nem kell PET palackos vizet vásárolni. A szűrőeszközt egészen egyszerűen a vízcsap orrára szereljük fel és máris használható.

Környezetbarát vízforraló

A GoSun Go eszköz a vízforraláson túl képes hússütésre is, mindössze napenergia segítségével. A meglehetősen ambiciózus eszköz csupán 139 dollárba kerül közösségi finanszírozásban. A mindössze 1 kilogrammos eszköz lényegében egy parabolatükör, mely egy üveghengerre fókuszálja a nap sugarait. Az üveghenger félig fényáteresztő bevonattal kezelt, tehát beengedi és benntartja a napsugarak erejét.

hordozhato vizforraloAz üveghenger feltölthető vízzel, vagy nyársra húzott finomságokkal. Első ránézésre rendkívül praktikusnak tűnik, emellett egyértelműen környezetbarát, azonban kapacitását tekintve kétséges a használhatósága.

Hordozható vízerőmű

Az Enomad Uno egy kisméretű, hordozható vízerőmű. A szerkezet három propeller segítségéve a víz mozgási energiáját alakítja át elektromos árammá, mellyel a csatlakoztatott akkumulátort tölti.

A bemutató kisfilm gyors helyi patakban és csónak mögé kötve mutatja a be az áramtermelő eszközt. A feltöltött akkumulátor ezután alkalmas mobiltelefon töltésére vagy a beépített LED fényt világításra használhatjuk.

hordozhato vizieromuAz nem derül ki, hogy miért lenne praktikusabb a 180 dollárba kerülő, töltés közben nem használható eszköz, mint a napelemes akkumulátor töltők, de sötét és esős napokon biztosan hasznát veszik a túrázók.

Víztisztító, vízszűrő túrázóknak

A túrázók számára készített hasznos kütyüknek se szeri, se száma. A friss ivóvíz biztosítása a messzi vadonban mindig probléma marad, ezért a hatékony, hordozható víztisztítók megannyi típusa ismert.

hordozhato viztisztitoA közösségi finanszírozási oldalon most a Geopress víztisztítóra gyűjtenek a feltalálók, a konstrukció egyszerűségéhez mérten meglehetősen sikeresen, hiszen már 310 ezer dollárnál tartanak. A vízszűrő és tisztító „készülék” két műanyag kulacsból áll, melyek pontosan egymásba illeszkednek.

A vízszűrő működése: a nagyobb kulacsba gyűjtjük a patak vagy forrás vizét, ezután a kisebb kulacsot, mely aljában található a vízszűrő betét, belepréseljük, eközben a tiszta ivóvíz a felső kulacsba gyűlik össze.

A feltalálók ígérete szerint hét deciliter vízből, alig 8 másodperc alatt baktériummentes, jóízű és szagtalan ivóvizet kapunk. Arról, hogy erről meggyőződhessünk, 77 dollárt kell átutalni egyetlen ilyen eszközért.

Tovább

Nagyanyáink így fertőtlenítettek

A tisztítás és csíramentesítés népi módszerei

fertotlenites otthonAmikor otthonunk tisztaságáról próbálunk gondoskodni, nem hagyhatjuk ki a fertőtlenítést sem. Az utóbbi években szinte bármilyen feladatra kapható valamilyen speciális szer, illetve találunk univerzálisnak mondott csodaszereket is. Ha nem akarunk rengeteget költeni, vagy éppen nem áll módunkban kiszaladni a boltba, alkalmazhatjuk a nagyszüleink által használt és jól bevált módszereket is a háztartási fertőtlenítés elvégzésére.

A higiénia alapjai

A népi fertőtlenítésnek azért nincs hatalmas hagyománya, mert a mikroorganizmusok felfedezése, illetve annak elfogadása, hogy léteznek baktériumok és fertőzések, csak a 19. század második felében történt meg.

A fertőzéseket és betegségeket sokáig ártó szellemek mesterkedésének vélték, ezek ellen alkalmazták nagyanyáink a szenes vizet. A gonosz kiűzését szolgáló „szer” kettős hatású volt, mivel egyrészt a placebo hatás érvényesült, a beteg megnyugodott, másrészt a szén adszorpciós hatásának köszönhetően, bizonyos mérgező anyagokat és baktériumokat képes volt lekötni.

fertotlenito szerek otthon

Háztartási tisztítószerek

A hétköznapi életben gyakran előfordul, hogy nem csak tisztítani, de fertőtleníteni is kell a lakást vagy udvart: beteg van a háznál, megromlott ételmaradékot kell eltávolítani, megbetegszik a háziállat stb.
Nem szabad elfelejteni, hogy bármit fertőtlenítünk, az első lépés az alapos fizikai tisztítás. A tisztítással és mosással a baktériumok élőhelyéül szolgáló réteg eltávolítható, de a fertőtlenítő szer alkalmazása elkerülhetetlen.

Bármelyik háztartásban megtalálhatóak az alábbi fertőtlenítőszerek:

 • Alkohol – az alkohol segítségével a baktériumok, mikroorganizmusok többsége elpusztítható, a gombák egy részének kezelésére is alkalmas lehet.
 • Hidrogén-peroxid – a halványkék színű folyadék híg oldata erős oxidálószer, tehát szinte bármilyen baktériumok és kórokozót képes elpusztítani. A család házipatikájából nem hiányozhat.
 • Ecet – minden háztartásban megtalálható, rendkívül jó fertőtlenítő és tisztítószer az ecet. Vizes oldatát permetezve is alkalmazhatjuk bármilyen felületen. Szükség esetén helyettesíthetjük citrom levével.
 • Konyhasó – fertőtleníthetjük a lakás egyes részeit konyhasó vizes oldatával. Három liter vízhez 1 kg sót adunk és alaposan elkeverjük. Nincs szaga és bármilyen felületen használható.
 • Fehérítő – a fürdőszoba és WC fertőtlenítéséhez érdemes valamilyen klórszármazékot használni. A fehérítőben található klór elpusztítja a baktériumokat, felhasználása során védőkesztyűt kell húzni.

fertotlenito fustolo

Fertőtlenítő füstölés

A füstöt, a füstölést már évszázadok óta alkalmazzák ételek tartósítására, épületek fertőtlenítésére. Mivel a hagyományos füst kellemetlen savanyú szagot hagy maga után, ezért nem alkalmas lakóházak, lakószobák fertőtlenítésére. A kellemes illatú, fertőtlenítő füstölők az alábbi összetevőket tartalmazzák: levendula, rozmaring, eukaliptusz.

Tovább

Vízmérgezés – tények és tévhitek

A víz okozta Andy Warhol halálát

vizmergezes ivoviz1987. február 22-én reggel vízmérgezésben elhunyt Andy Warhol, a pop-art irányzat egyik legismertebb képzőművésze. 58 éves korában érte a halál, tehát bizton állíthatjuk, hogy termékeny évek álltak még előtte.

A korabeli hír hallatán, a vízmérgezés fogalmának ismerete nélkül téves következtetéseket vonhatunk le, ha nem ismerjük a tényeket. Egyrészt arra gondolhatunk, hogy a neves művész a bohém életvitel mellékhatásaként betegedett meg, esetleg gondolhatunk arra is, hogy az általa elfogyasztott ivóvíz volt fertőzött, amitől mérgezést kapott, illetve jogosan aggódhatunk azért, hogy a túlzott vízfogyasztástól mi is komolyan megbetegedünk.

Hogyan kapott vízmérgezést Warhol?

A halálok még bizarrabbul hangzik, ha azt a tényt is hozzávesszük, hogy egy New York-i kórházban történt, tökéletesen fertőtlenített környezetben, és a víz tökéletesen csíramentesített infúziós oldat volt.
Andy Warhol-ról, kora egyik legismertebb képzőművészéről egészen egyszerűen elfelejtkezett a kórházi személyzet, és túl sok vizet kapott intravénásan, a vízmérgezés következtében pedig szívrohamot kapott.

Mielőtt kialakulna bennünk az infúziótól való rettegés, meg kell jegyeznünk, hogy a beteg állapota is közrejátszott, legalábbis a későbbi kártérítési pert a bíróság azért utasította el, mert Warhol nem foglalkozott epehólyag problémájával.andy warhol vizmergezes

Mi a vízmérgezés?

Mielőtt lemondanánk a további vízfogyasztásról, vizsgáljuk meg, hogy mit is jelent a vízmérgezés. A szakirodalom ezt úgy határozza meg, hogy „valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben”.

A betegséghez és szélsőséges esetben halálhoz vezető közvetlen ok, hogy felborul a szervezet nátriumháztartása, a létfontosságú anyag annyira felhígul, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségben a szervezet számára.warhol viz reklam

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a hirtelen nagy mennyiségű vízfogyasztás csak extrém esetben terheli meg súlyosan az egészséges szervezetet, halálhoz akkor vezet, ha valamilyen egyéb betegség is társul hozzá, amely gátolja az izzadást vagy a vizeletkiválasztást.

A vízmérgezés tünetei:

 • szédülés, hányás fejfájás
 • zavarodottság kimerültség
 • étvágytalanság
 • izomgyengeség
 • eszméletvesztés.

Hogyan előzhetjük meg a vízmérgezés kialakulását?

Mivel a vízmérgezés általában valamilyen betegség kísérője, elsősorban az alapbetegséget kell gyógyítani. A vizeletkiválasztási zavarok megjelenésekor gondolni kell a lehetséges következményekre és az orvos által javasolt módszerekkel kell kezelni a nátriumszintet és a szervezetben lévő vízmennyiséget.

Egészséges embereknél csak a túlzott vízfogyasztás okozhat problémát, ami sportolás, erős fizikai munka közben jelentkezhet. Általános szabály, hogy ne igyunk óránként 8 deciliter folyadéknál többet, ennyit már nehezebben kezel a szervezetünk.

A megfelelő mennyiségű ivóvíz bevitele rendkívül fontos a szervezet egészségének megőrzése szempontjából, ezért figyeljünk arra, hogy a napi vízfogyasztás mértéke 2 – 2,5 liter legyen, de ne haladjuk meg az 5 litert.

Fizikai víztisztító készülékek

Vízkezelő berendezések

viztisztito-medence.jpgAz öntözővíz legalább megfelelő minőségű kell, hogy legyen a csepegtető öntözőrendszerben történő alkalmazásra. A vízkészlet minőségét az öntözőrendszer kiépítése előtt kell meghatározni és gondoskodni kell a megfelelő vízkezelő berendezésekről. A fúrt és helyesen szigetelt kutak vízkészlete fertőtlenítéssel ivóvízként is alkalmazható, kezelés nélkül öntözésre tökéletesen alkalmas.

A legtöbb esetben az öntözéshez kitermelhető vizet minimum szűrni kell ahhoz, hogy az öntözőberendezés épségét megóvhassuk. A vízkezelés és víztisztítás célja, hogy az oldott és lebegő anyagokat kiszűrjük.

Az öntözéshez megfelelő minőségű vizet az alábbi víztisztító berendezések segítségével készíthetünk:

 • fizikai-
 • kémiai-
 • biológiai víztisztító.

Mechanikai víztisztító berendezések

A vízkezeléshez használt ülepítőtartályok vagy -medencék egészen egyszerű készülékek, amelyek a víznél nagyobb sűrűségű, úszó vagy szuszpenzióban levő, de 0,002 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd anyagrészecskéknek a kiválasztására alkalmasak. Működési elvük azon alapul, hogy a mozgó víz sebessége a tartályban vagy medencében lelassul, s ezáltal a víz mozgási energiája által hordozott részecskék le tudnak ülepedni a fenékre. A fő különbség a tartályok és a medencék között az, hogy az előbbieknek fém vagy műanyag falai vannak és mélyek, a medencék pedig többnyire sekély vizű, lapos földbe ásott földművek.

A víztisztító felépítése

A szeparátorok a centrifugális erő elve alapján működnek. A tapasztalatok szerint a víz által hordozott homok- és iszaprészecskék 98%-át is kiválaszthatják. Szintén csak a víznél nagyobb sűrűségű részecskék elválasztására alkalmasak. Ebből az következik, hogy a szervesanyag-részecskék eltávolítására nem használható ez a berendezés.

Az örvényszeparátorok teljesítménye az előülepítő teljesítményéhez mérhető. Kedvező tulajdonságuk, hogy terjedelmük lényegesen kisebb, s miután fedettek, nincs algaképződés, valamint szél által történő szennyeződés.

A szűrők szinte mindig szükséges elemei a szabályozófejeknek. A különböző szűrőket általában négy csoportba osztjuk.

A szűrők típusai:

 • közegszűrő
 • szitaszűrő
 • korongszűrő
 • gyertyás szűrő.

Tovább

Milyen a tiszta ivóvíz?

Víztisztítás és fertőtlenítés otthon

tiszta ivoviz szuro berendezesA városi élet fenntarthatóságának egyik feltétele a tiszta és biztonságos ivóvízellátás. A biztonságot a megfelelő fertőtlenítéssel és tisztítással garantálhatjuk. Ahhoz, hogy megértsük a vízkezelés menetét és fontosabb kérdéseit, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen követelményeket támasztunk az ivóvízzel szemben, milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítsék.

A tiszta ivóvíz tulajdonságai

A fogyasztható vízzel szemben az alábbi követelményeket fogalmazzák meg a szakemberek, legyen mentes:

 • nehézfémektől
 • vírusoktól
 • peszticidektől
 • gombáktól
 • baktériumoktól
 • klórtól
 • vegyi anyagoktól
 • minimálisan tartalmazzon sókat és ásványi anyagokat.

Fontos követelmény a jó ízű ivóvízzel szemben, hogy színtelen és szagtalan legyen, a pH értéke pedig 6,7 és 6,9 között legyen.

Hogyan készíthetünk tiszta ivóvizet?

A legtöbb ember a csapvizet használja ivóvízként. Sajnos ez nem mindig egészséges, hiszen még a vízművektől tisztán kikerülő ivóvíz is szennyeződhet a csővezetékben, nem beszélve a magánházak elöregedett belső csőhálózatáról. A túl sok klór vagy klór-dioxid hozzáadásával kezelt víz a csövekről rozsdát marhat le, mely a szállítás során elemeire bomlik és a pohárban köthet ki, ezért hasznos lehet, ha utószűrést végzünk.

Az utószűrés történhet víztisztító berendezés beszerelésével vagy szűrőkancsó segítségével.

A szűrőkancsó egy kényszerű megoldás, és nagyobb létszámú családok esetén nem is praktikus, hiszen egyetlen kancsóban csupán 1-2 liter tiszta vizet készíthetünk. Az ilyen eszközökben aktív szénszűrőt találunk, ezen átcsepegve tisztul meg az ivóvíz. Az ilyen kancsók remekül megtisztítják a vizet, de kapacitásuk értelemszerűen kicsi, nem beszélve arról, hogy az átszűrt vizet vagy azonnal fogyasztani kell, vagy hűtőben kell tárolni.

Vízszűrő berendezések

A kiváló minőségű ivóvíz biztosításának egyik modern megoldása a fordított ozmózis elvén működő szűrőbetétek alkalmazása. Ezek a szűrők nemcsak a káros anyagokat és baktériumokat, de a fertőtlenítéshez használt klórmaradékot is kiszűrik a vízből. Ezekkel a berendezésekkel közel steril ivóvíz készíthető, egyetlen hátrányuk, hogy időnként karbantartást igényelnek.

Tovább

Az ivóvíz tisztítási eljárások biztonsága

Fertőtlenítési eljárás adalékanyagokkal

ulepites ivoviz tisztitasA vállalkozások, szolgáltatók és otthoni felhasználók számára biztonságos, hatékony és takarékos megoldást kínál a TwinOxide fertőtlenítő szer. A klór-dioxid használatával tökéletes minőségű ivóvizet kaphatunk, mely fogyasztása egészséges, a gépek és berendezések számára nem jelent semmilyen veszélyt. Az iparban ls a hétköznapokban a klórszármazékok mellett különböző reagenseket, adalékanyagokat adagolnak a víztisztítás során, melyek egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálni kell.

Derítés, koaguláció

A leggyakrabban alkalmazott vízkezelési eljárás a hagyományos háztartási és üzemi körülmények között a koaguláció. Az eljárás során a kezelt vízben a szennyezőanyagok kicsapódnak, a csapadékot pedig mechanikai úton könnyen eltávolíthatják a szűrési folyamat során.

A koagulációs és ülepítési folyamatoknak megvannak a fizikai korlátai, melyek hatással vannak az elkészült ivóvíz árára. A szükséges ivóvízmennyiség függvényében a szakemberek adalékanyagok segítségével gyorsíthatják a koagulációs folyamatot. A szükséges reagensmennyiség a folyamat sebességének szükséges gyorsaságától és a kiinduló vízminőségtől függ.

Általánosságban elmondható, hogy a normál ivóvíz tisztítási folyamat során az adalékanyagok a kiadások 2-6 %-át teszik ki. Az ilyen reagensmennyiség nem jelent egészségügyi kockázatot.

Alternatív adalékok

A kutak vízminőségének változása, az ivóvízszükséglet mennyiségének növekedése és a víz árának függvényében a szakemberek alternatív adalékanyagokkal is kísérletezhetnek. Míg a klór-dioxid biztonságos és olcsó megoldás, emellett gyakran alkalmazott reagensek a szintetikus polielektrolitok: poliakrilamid, poliamin és polidifluil-dimetil-ammónium.

Az adalékanyagok csak abban az esetben biztonságosak, ha töménységük nem haladja meg a technológiai határértékeket, csak ebben az esetben biztosítja a szűrőberendezések megfelelő működését és az egészséges fogyasztást.

Az Amerikai kontinensen az egészségbiztonsági szabályozások miatt kezdték el széles körben alkalmazni a klór dioxod vízfertőtlenítő szert.

Tovább

Ivóvíz kezelése, fertőtlenítése

Klór vagy klór-dioxid?

ivóvízkezelés klór-dioxidÖreg bolygónk legértékesebb természeti kincse az ivóvíz. Az iható víz és általában a vizek fertőtlenítése, kórokozóktól való megtisztítása pár évtizede még elsődlegesen az ún. klórmész használatával történt. Ez szervetlen kalciumvegyület, szobahőmérsékleten fehér por alakú. Vízbe hintve jól oldódik, jellegzetes csípős szagot áraszt, és fertőtlenítésre, baktériummentesítésre használják az iparban, mezőgazdaságban és háztartásokban. Az ivóvízbe adagolt klór hatására elemi oxigén szabadul fel, s ez oxidálja, életképtelenné teszi a a mikroorganizmusokat.

A ClO2 (olvasva: Klór Ó kettő), vagyis a klór-dioxid vegyület azért jobb fertőtlenítőszer, mint a klórmész, mert effektív az úgynevezett biofilm eltávolításában. A klór és a hypó (nátrium hipoklorit) még nagy koncentrátumban sem képes a baktériumokat védő biofilmet annyira hatékonyan eltávolítani, mint a 3 %-os klór-dioxid-oldal. Ugyanis míg a klór nehezen hatol át a nyákos biofilmen, addig a klórdioxid szétroncsolja és lebontja a nyálkás védőréteget, baktériumölő vegyszerként garantáltan hatásos a kórokozók elleni harcban.

ivóvíz fertőtlenítás - vízkezelésAz ivóvíz és az emberi egészség


Világszerte a mikrobiológiai fertőzések évente több millió betegséget és több százezer halálesetet okoznak. A halálos megbetegedéseket okozó, gyorsan terjedő járványok kitöréséről szóló, a világsajtót bejáró hírek olyan eseményekről számolnak be, amelyek gyakori összefüggésben állnak az élelmiszerek kezelésével és a feldolgozás higiéniájával, az ivóvíz nem kellő mértékű tisztaságával. Fontos idejekorán felismerni a fertőzéseket. Például a harmadik világ országaiban a legionárius betegséget gyakran sima tüdőgyulladásként diagnosztizálják, ezzel elbagatellizálják jelentőségét. A pangó vizekben tenyésző pseudomonas baktérium az emberi vért is megfertőzheti, ennek megakadályozására az élővizek kivétele után szükségszerű a dezinficiálás.

Tovább