Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal. Víztároló tartályok

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Elektromos vízmelegítők, kazánok, infrák

2022. április 09. - ivóvizes

Infra sötétsugárzók és villanybojlerek otthonunkban

infra-sotetsugarzo.jpgCikkünkben a fűtés és vízmelegítés válfajaival foglalkozunk. Ajánlatunk: lakások fűtésére infra sötétsugárzó panel, melegvíz előállításához elektromos bojler. A további részletek alább tudhatók meg.

Bojler vagy átfolyós vízmelegítő?

A lakások és házak fűtésének és melegvíz-ellátásának megoldása többféle berendezéssel lehetséges. A tömblakások esetében elterjedt volt a központi fűtés és melegvíz-ellátás, azonban szélesebb körben különféle vízmelegítők segítségével oldják meg a használati meleg víz biztosítását, gyakran a fűtést is.

A melegvízellátást biztosító berendezések, a hőtermelés módját illetően lehetnek:

 • gáztüzelésűek
 • elektromos fűtőberendezés
 • napenergiával működők
 • szilárd tüzelésűek.

A vízmelegítők működése

A működési elvét tekintve létezik átfolyós és tartályos vízmelegítő vagy bojler. Az átfolyós vízmelegítők a gáztüzelésű kazánok esetében működhetnek jó hatásfokkal. Létezik ugyan olyan átfolyós vízmelegítő, melyben a hőtermelést elektromos fűtőtest végzi, ennek a működése azonban alacsony hatásfokú, emellett jelentős a hibalehetőségek kockázata.

Elektromos vízmelegítő, bojler

elektromos vízmelegítőAz elektromos bojler felépítése rendkívül egyszerű. Egy víztartályból és egy elektromos vízmelegítő elemből áll. Az ilyen berendezés hatásfoka rendkívül magas. A modern berendezések magas hőszigetelése megakadályozza az energiaveszteséget, a tartályban tárolt meleg víz nyomása és hőmérséklete közel állandó, illetve lineárisan csökken.

Míg az átfolyós vízmelegítők fűtőelemének fertőtlenítését rendszeres időközönként, speciális berendezés segítségével kell elvégezni, addig a bojler esetében ez a hőmérséklet emelésével is megoldható.

A modern vízmelegítők belső tartálya ezüsttel bevont üveg, mely megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a vízkő megtapadását is.

Az elektromos vízmelegítők kapacitása

Amikor elektromos vízmelegítőt választunk, figyelembe kell venni a meleg vízigényt, hiszen a tartály mérete 5-től 2000 literig terjedhet. Bár logikusnak tűnhet, hogy a nagyobb jobb, azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy egy négytagú családnak nincs szüksége ezer liter vízre, így annak felmelegítése fölösleges energiapazarlás.

Az alulméretezett bojler értelemszerűen meleg víz hiányhoz vezet. A megfelelő teljesítményű és mérető elektromos vízmelegítő kiválasztását minden esetben az épület ivóvíz-hálózatának tervezője végzi.

Konvekciós vízfűtés villamos kazánnal

Az elektromos energiával üzemelő vízmelegítők a lakás fűtésére is kiválóan alkalmasak. Kisebb lakások, üzlethelyiségek, hétvégi házak elektromos fűtésének praktikus megoldása a villanyfűtésű kazánt.  Költségtakarékos, olcsó éjszakai árammal üzemeltethető, a berendezés telepítéséhez nincs szükség gázszolgáltatói és kéményseprői engedélyre, nincs égéstermék, pontosan szabályozható a hőmérséklet.

Tovább

Milyen házi víztisztító készüléket válasszunk?

Ivóvíztisztítás és vízfertőtlenítés házilag

ivoviz-tisztitas.jpg

Az ipari ivóvíz tisztítás és fertőtlenítés során a víztisztítás számos módon és több fázisban történik. A mikroorganizmusok elpusztítására a legalkalmasabbak a klór-dioxid alapú vízfertőtlenítő szerek. A TwinOxide például igen hatékony baktériumok, gombák, vírusok és a biofilm eltávolításában. A nyersvizek vegyszeres dezinficiálása hatósági feladat, de otthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy ivóvizünk még tisztább, egészségesebb legyen. 

Családi házak és lakások víztisztító berendezései

A víz földünk egyik legfontosabb alkotóeleme, mely nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Köztudott, hogy az élő szervezetek mintegy 60%-át alkotja. Az egészséges életmód alapfeltétele, hogy naponta 1,5-2 liter tiszta vízhez jusson szervezetünkbe.

Hogyan jussunk hozzá az egészséges és tiszta vízhez?

házi viztisztíto berendezéA nagyvárosok és sűrűn lakott települések egyetlen használható vízforrása a vezetékes ivóvíz. A vízkitermelő helyeken tisztítják és fertőtlenítik a vizet, azonban a rendkívül hosszú csőhálózaton keresztüljutva többféle szennyezőanyag is belekerül, ezért fogyasztás előtt valamilyen tisztítási eljárásnak kell alávetni.

Napjainkban a falusi kutak többségének a vize is szennyezett több-kevesebb mértékben, ezért azokat is kezelni kell a fogyasztás előtt. Az otthoni víztisztításnak többféle módja terjedt el:

Tovább

Klór és klór-dioxid, vízkezelés és ökológia

A klór-dioxiddal végzett vízkezelés ökológiai aspektusai

klór dioxid víztisztítasNyugat-Európában és az Egyesült Államokban a klór-dioxid alkalmazása széles körű: víztisztításra, szennyvízkezelésre, eszközök és berendezések fertőtlenítésére, papírfehérítésre, stb. használják.

A klór-dioxid vízben jól oldódó, sárga színű, a klórhoz hasonló szagú gáz. Gázként robbanásveszélyes (hő, ütés vagy fény hatására alkotó elemeire bomlik), vizes oldatban viszont biztonságossá válik. Oldhatósága a hőmérséklet csökkenésével növekszik.  Vízben való oldódásánál a következő reverzibilis folyamat játszódik le:

2ClO2 + H2O ⇆ HClO2 + HClO3

Mindkét reakciótermék oxidáló sav. Oxidáló tulajdonságát a vízkezelésben hasznosítják:

 • fertőtlenítésre;
 • szagok eltávolítására, amelyek forrása az anaerob mikroorganizmusok szaporodása ;
 • a szennyező anyagok oxidációjára (tetraetil-származékok, cianidok, nitritek, szulfidok, aromás szénhidrogének, fenolok stb.).

A fertőtlenítésben a klór-dioxidnak a következő előnyei vannak a már bevált, tradicionális vízklórozással szemben:

Tovább

Mikor kell tűzivíztározót építeni?

tuziviz-tarozo.jpgA tűzivíztározó fogalma bizonyára sokaknak nem mond túl sok mindent, ám azoknál a cégeknél, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak és nincs megfelelő mennyiségű és nyomású vízellátás, ott kötelező egy ilyen tározó megléte. Ezeknek a tározóknak nélkülözhetetlen szerepe van ugyanis az esetleges tűzesetek megfékezésében és megszűntetésében. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mikor kell tűzivíztározót építeni.

Tűzivíztározó fogalma

A megfelelő mennyiségű oltóvíz ellátásról minden gazdasági tevékenységet folytató cégnek kötelessége gondoskodni. Amennyiben ez közműhálózatról nem kivitelezhető, akkor kell úgynevezett tűzivíztározót, vagy oltóvíztárolót létrehozni az adott telephelyen

A cégek jelentős része bár a szükséges oltóvizet a meglévő vízhálózatról, oltóvíz hálózatról biztosítja, de ahol ez nem lehetséges, ott oltóvíztároló létesítését írhatja elő az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet.

Tűzivíztározó engedélyeztetése

Minden oltóvíztároló olyan létesítmények tekinthető, melyet jellemzően építési munkával valósítanak meg. Ennek köszönhetően ezek a létesítmények építményeknek tekinthetők.

Építményről esetében az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet  1. számú melléklete alapján az oltóvíztároló építményre építési engedélyt kell kérni..

Tovább

A Twinoxide felhasználási területei

A klór-dioxid tartalmú fertőtlenítő szer alkalmazása

baromfitelep fertőtlenítésA TwinOxide fertőtlenítő szer felhasználását alapvetően befolyásoló tényező a legfőbb alkotóelemében a klór-dioxidban rejlik. A klórszármazék több előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de mind közül a legfontosabb, hogy nem veszélyes az emberi egészségre és teljesen biztonságos az alkalmazása, ennek köszönhetően az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is sikerrel alkalmazhatjuk.

A Twinoxide-ot az alábbi módokon is felhasználhatjuk:

 • ivóvíz kezelésre
 • rendszerek fertőtlenítésére
 • jakuzzi, uszoda fertőtlenítésére
 • élelmiszeripari fertőtlenítésre
 • gyógyászati feladatokra
 • pseudomonas és legionella kezelésére.

Élelmiszeripari felhasználás

A TwinOxide – a megfelelő adagolás betartása mellett – nem mérgező, ezért az élelmiszeriparban nem csak a gyártástechnológiai csíramentesítés során alkalmazható, hanem az ételek tisztítása, tartósítási feladatokra is megfelel.

Az élelmiszeriparban a baromfiüzemek fertőtlenítése kiemelten fontos és veszélyes feladat, melyen belül az alábbi helyszíneken használhatjuk a klór-dioxid alapú szer: csontozó, léghűtő, ládamosó.

A feldolgozási részleg mellett a tenyésztési rendszerben is sikerrel alkalmazható a Twinoxide, a baromfitartó részleg fertőtlenítésére, az itatóvíz kezelésére is használhatjuk.

Sörtechnológiai fertőtlenítés

Nemcsak az ipari sörgyártás során van szükség professzionális fertőtlenítő szerre, a kézműves sörök készítésével foglalkozó kisebb üzemek esetében is rendkívül fontos a csíramentes környezet. Az erjesztési fok beállításánál fontos, hogy a korábban használt élesztőbaktérium tenyészeteket tökéletesen elpusztítsuk.

Ivóvízkezelés Twinoxide-dal

A sörkészítésnél az ízvilágért az ivóvíz a felelős. A vízkezelés során alkalmazhatunk klórt, azonban ennek íze befolyásolja az elkészült sör ízét. A klór-dioxid minimális hatással van a sör minőségére, az anyagmaradványok nem egészségtelenek. Az ipari sörgyártás során minden fázisban optimálisan alkalmazható ez a fertőtlenítő szer.

Tovább

Esővízgyűjtés műanyag tartályban

Olcsó öntözési megoldás

esővízgyűjtő műanyag tartályA növények számára létfontosságú a megfelelő öntözés, melyhez a vizet műanyag tartályok segítségével akár ingyen beszerezhetjük. Az esővízgyűjtő tartályok alkalmazása nem csak költségtakarékos megoldás, hanem energiatakarékos és környezetkímélő is. A kútvízzel összehasonlítva az esővíz sokkal lágyabb, ezért hasznosabb és egészségesebb is a növények számára, emellett a kerti csaphoz is elvezethetjük.

Esővízgyűjtő rendszer

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, ha a nagy méretű, széles szájú műanyag tartályt kihelyezzük a szabad ég alá, ahol az esővíz természetes módon összegyűlik benne. Ennek a megoldásnak azonban több hátránya is van:

 • a műanyag tartályt károsíthatja a folyamatos napsugárzás
 • napos időben felmelegszik az összegyűjtött víz, elpárolog
 • csak fertőtlenítéssel lehet meggátolni az algásodást.

Szakszerű öntözőrendszer kialakítása

A szakszerűen kialakított esővízgyűjtő és öntözőrendszer az alábbi egységekből épül fel:

 • esővízgyűjtő rendszer (esőcsatorna, speciálisan kiépített terület)
 • előtározó és szűrőtartály
 • fő tározó műanyag tartály
 • szivattyú
 • központi vezérlőegység.

Az esővíz gyűjtésére a háztető ereszcsatornája alkalmas leginkább. A nagy felületről bőséges vízmennyiség gyűjthető be, melyet kétféleképpen tárolhatunk. Egyszerűbb rendszerek esetében mechanikus szűrő használatát követően a víz egyből a tárolótartályba kerül, ahonnan vagy kézi vagy gépi szivattyúval kerül a növényekhez vagy a kerti csaphoz.

Az összetett, professzionális rendszerben előszűrőt és ülepítőtartályt alkalmaznak, így a műanyag tározótartályba már a mechanikai és organikus hulladéktól megtisztított, szűrt víz kerül.

Esztétikai és praktikussági szempontból is előnyös, ha a nagy méretű tárolókat a földbe ássuk, hiszen ennek köszönhetően a víz felmelegedését is megakadályozzuk.

Milyen tartályt válasszunk

Az esővízgyűjtés céljára a legtöbb tartály megfelel. Ha közvetlenül az ereszcsatorna alatt szeretnénk elhelyezni a műanyag tartályt, olyat válasszunk, mely esztétikailag is megfelel és nagy fokú UV védelemmel van ellátva. A földbe ásott tartályok esetében a strapabírás a fontos, ilyen feladatra a bordázattal megerősített, téglatest alakú tartályokat érdemes figyelembe venni.

Tovább

Vírusok és baktériumok a fogorvosnál

Pseudomonas, legionella veszélyei a fogászati kezelőkben

viz virus bakteriumA fogorvosi rendelőkben elengedhetetlen a vezetékes víz használata. A fogászati egységekben keringő víz felhasználása sokrétű, minősége folyamatos ellenőrzést igényel a fertőzések kockázatának kivédésére.

Az orális gyógyászati tevékenység víz nélkül nem elképzelhető. Lehetővé teszi a műszerek túlmelegedésének megakadályozását csakúgy, mint a páciens szájüregének tisztítását, öblítését kezelés közben.

A fogászati egységekben keringő vízhez kapcsolódó fertőződés kockázata igen jelentős,
ezért valódi közegészségügyi kérdés.

Hogyan alakulhatnak ki fertőző baktériumtörzsek a zárt rendszerben?

Az egységekben folyó víz a használat során gyakran stagnál, a pangás pedig kedvező bizonyos biofilmek képződésének és baktériumflórák kialakulásának. A tanulmányok kimutatták, hogy a kezeletlen víz baktériumterhelése igen magas lehet és olyan potenciálisan patogén mikroorganizmusokat tartalmazhat, mint például a Legionella pneumophila, a Pseudomonas aeruginosa, az AIDS vírus, vagy a Hepatitis C. Az ezen kórokozók által kiváltott betegségek szélsőséges esetben komoly idegkárosodást, tüdő-, vagy hugyúti fertőzéseket, szervi károsodásokat okozhatnak, akár a betegek elhalálozásához is vezethetnek.

A beteg és a fogorvosi csapat egyaránt ki vannak téve az egységek vízében lévő mikroorganizmusok támadásának.

Milyen módon fertőződhetnek meg az érintettek?

 • a víz közvetlen lenyelése útján fertőződhet a páciens
 • nyálkahártya érintkezés útján mind az orvos, az aszisztens és a páciens is érintett
 • szennyezett aeroszolok belélegzése során bárki fertőződhet, aki a kezelőegységben tartózkodik. Miután a vírusok és baktériumok aeroszol formájában elpárolognak a környezetben, így közvetlenül is érintkezhetnek a beteg sebeivel.

Mivel előzhető meg a fertőződés?

A fertőzés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében megelőzési és karbantartási intézkedések szükségesek, elengedhetetlen a rendszeres fertőtlenítés.

A vezetékes víz és a fogászati egységekben keringő víz minőségének folyamatos kontrollja a szakmai irányelvekben meghatározott protokoll szerint történjen.

Érdemes figyelembe venni, hogy a baktériumok előszeretettel tömörülnek biofilmbe, ezáltal nehezebb az elpusztításuk. A biofilmet alkotó baktériumok jobban ellenállnak a hagyományos fertőtlenítőszereknek, így hatékonyabb, célzott megoldást kell választani. Bizonyos fertőtlenítőszerek, termékcsaládok, a stabilizált ezüstkolloid és klór-dioxid együttes hatásának köszönhetően már képesek a megbújó kórokozók megsemmisítésére. A stabilizált ezüstkolloid tartós védelmet nyújt ráadásul, mivel megtapad a már kezelt felületeken, így később is gátolja a biofilm kialakulását.

A sima tisztítással, fertőtlenítéssel tehát a makacs szennyeződéseket és mikroorganizmusokat nem lehet végleg elpusztítani, ezért rendelői, kórházi környezetben mindig célzott, hatékony, kombináltabb összetételű, a háztartási alkalmazástól erősebb hatásmechanizmusú fertőtlenítőszerrel kell fellépni a baktériumok ellen.

Tovább

Ivóvíztároló IBC-tartályok műanyagból

Mi a műanyag IBC tartály?

Négyszögletes IBC-tartályok víztárolásra


műanyag ibc-tartályA merev, azaz formatartó köztes ömlesztettáru-tartályok (Intermediate bulk containers = IBC) egymásra rakható, újrafelhasználható és helytakarékos, sokoldalúan felhasználható műanyagtartályok integrált raklap- aljzattal, amely utóbbi biztosítja a villás targoncával és/vagy a raklap-emelővel történő rakodást, manőverezést, szállítást.

Ezeknek a kombinált tartályoknak a ballonja elterjedten merev műanyagból, jellemzően polietilénből készül, ezt övezi az acélkeret, ennek köszönhetően a két anyag kompozit szerkezete igen biztonságos folyadékok és ömlesztett anyagok tárolására, így ivóvíztárolásra is.

A merev IBC tartálytípusokat olyan térfogattartományban gyártják, amely kapacitás a szokásos kisebb szállítóedények és a vasúti tartálykonténerek között van, ezért köztes vagy „közbenső” ömlesztettáru-tartály a neve. Űrtartalmuk 110 és 793 gallon között mozog.

A vezetékes vízhálózat hiányát szenvedő településeken ivóvíztárolásra is alkalmas folyadéktároló IBC tartály tipikus kapacitása általában 275 és 330 amerikai gallon, azaz 1040 és 1 250 liter közötti, ezek közül az előbbit némi kerekítéssel így nevezik:

1000 literes IBC-tartály.

Az 1000 literes folyadéktároló IBC-tartályok különféle anyagokból gyárthatók az alkalmazás vagy szolgáltatás követelményei alapján. A hagyományos anyagok a következők:

Tovább

Megállítható a vízkőképződés?

Elektromos berendezés a vízkő ellen

vizkomentesito berendezes.jpgOtthonaink vízvezetékrendszerének egyik legnagyobb ellensége a vízkő. Tönkreteszi a csöveket és berendezéseket. A vízcsap és radiátor cseréje bonyolult és drága munka, a mosógép, mosogatógép és kazán meghibásodása felér egy kisebb katasztrófával.

A megtelepedett vízkövet csak speciális anyagok segítségével lehet lemosni, leoldani, ami általában a berendezések és vezetékek belső oldalát is károsítja, ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

Vízkőszűrés

A vízkő eltávolításának egyik legbiztosabb módja a szűrés. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezések nem csak az ivóvíz tisztaságáról gondoskodhat, hanem a vízkőképződést is megakadályozhatja, mivel kiszűri a vízben oldott sókat. Az ilyen berendezések beszerzése, beszerelése és folyamatos karbantartása azonban meglehetősen drága, ezért alternatív módszereket kell keresnünk.

Vízkőképződést gátló készülék

A vízkőképződést gátló, elektromos szerkezetek nagyon egyszerű kialakításúak, egy gyakorlott villanyszerelő sajátkezűleg is összeállíthatja.

A berendezés elektromágneses hullámokat generál, amim úgy módosítja a vízben lebegő sók szerkezetét, hogy azok nem képesek megtapadni, lerakódni. A szerkezet leírásában szerepel az az ígéret is, hogy 3 hónap alatt a már lerakódott vízkövet is eltávolítja.

A szerkezet egyszerűségének oka az, hogy a tulajdonképpeni munkát egy egyszerű huzal végzi, melyet a vízvezetékre tekerve alakítjuk ki a mágneses tekercset. A tekercs, tehát esetünkben vízkő belsejében, a vezetéken haladó áram hatására olyan mágneses tér alakul ki, mely elfordítja a kristályszerkezetet. A hatás elvileg végleges, tehát az épületen belül nem képződik több vízkő.

Próba, teszt

Az említett vízkőmentesítő berendezést megvásároltam és felszereltem családi házunk pincéjében. Az eltelt másfél hónap alatt egyelőre a placebohatás érvényesült, amint eltelik 4-6 hónap, leírom az általam tapasztaltakat.

Remélhetőleg vízkőmentes csapokról számolhatok be.

Tovább

Gabion kerti csap sajátkezűleg

Mi kell egy elegáns kerti csaphoz?

gabion kerti csapSemmi különösre nincs szükségünk, csak egy kis kézügyességre, kövekre és dróthálóra.
Az udvar felújítása, a kert rendezése ilyenkor tavasszal aktuális feladat. A virágágyások frissítése és rendbehozatala mellett az utacskák, kerti építmények frissítése, rendbehozatala is aktuálissá válik. A kerti munkák közül az egyik legfontosabb a rendszeres és bőséges öntözés. A kerti csapok rendkívül változatosak és izgalmasak lehetnek, mi most egy olyan megoldást mutatunk be, melyet néhány egyszerű és olcsó anyag felhasználásával sajátkezűleg is elkészíthetünk.

Kőből rakott csaptelep

A csővezeték kihúzása és a kert tiszta vízzel történő ellátása csak a megfelelő csapolók segítségével lehetséges. Választhatunk földbe süllyesztett megoldást, de ez akkor kényelmes, ha öntözőcsövet szeretnénk hozzá csatlakoztatni, vagy a mobil csap stabilitása nem követelmény. Az állandó, kőből rakott kerti csap gyorsan elkészíthető, nem igényel kőműves szaktudást és különleges megjelenésével a kert dísze lehet.

Hogyan készül a gabion csap?

A gabion egy olyan építmény, mely létrehozásakor a megfelelő formájú acélhálót kővel töltjük fel. A kerti csap gabiont készíthetjük négyszögletű hasáb alakúra vagy henger formára.

A vízvezeték kivezetését akár egyszerű műanyag csövek és csatlakozók segítségével is elkészíthetjük, ezután következik az acélháló.

A négyszögletű acélhálóból kivágjuk a megfelelő méretű lapokat, majd fémgyűrűk segítségével összekapcsoljuk őket. A keretet a csapra helyezzük, a csaptelep számára nyílást vágunk, ezután feltöltjük tetszőleges méretű és típusú kövekkel. Figyeljünk rá, hogy az acélháló rései kisebbek legyenek, mint a kövek mérete.

gabion kert - víz fertőtlenítésHenger alakú gabion

Az általunk készített gabion kerti csap henger alakú lett. Ennek oka az egyszerűség volt. A henger magasságát saját tapasztalataink alapján állapítottuk meg 80 centiméterben. A henger átmérője 30 centiméter lett, pusztán azért, mert a boltban így csavarták össze a megvásárolt hálót, és praktikusnak tűnt így hagyni.

A megvásárolt acélhálót a csaphoz mérve kivágtuk egy fémvágó ollóval. Erre a célra használható harapófogó is, bár ezzel bonyolultabb a munka.

Az eredeti terv az volt, hogy a henger alak elkészítéséhez acélgyűrűkkel rögzítjük a háló végeit. A vágást követően azonban 1 centiméteres drótdarabok maradtak vissza, melyeket reszeléssel kellett volna eltávolítani. Mi ezeket a drótdarabokat visszahajtottuk kampó alakban és ezekbe akasztottuk az acélháló másik végét. Az elkészült hengert a csapra helyeztük, majd a képen látható módon feltöltöttük kövekkel.

Tovább
süti beállítások módosítása