Víztisztítás és fertőtlenítés otthon
A városi élet fenntarthatóságának egyik feltétele a tiszta és biztonságos ivóvízellátás. A biztonságot a megfelelő fertőtlenítéssel és tisztítással garantálhatjuk. Ahhoz, hogy megértsük a vízkezelés menetét és fontosabb kérdéseit, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen követelményeket támasztunk az ivóvízzel szemben, milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítsék.
A tiszta ivóvíz tulajdonságai
A fogyasztható vízzel szemben az alábbi követelményeket fogalmazzák meg a szakemberek, legyen mentes:
- nehézfémektől
- vírusoktól
- peszticidektől
- gombáktól
- baktériumoktól
- klórtól
- vegyi anyagoktól
- minimálisan tartalmazzon sókat és ásványi anyagokat.
Fontos követelmény a jó ízű ivóvízzel szemben, hogy színtelen és szagtalan legyen, a pH értéke pedig 6,7 és 6,9 között legyen.
Hogyan készíthetünk tiszta ivóvizet?
A legtöbb ember a csapvizet használja ivóvízként. Sajnos ez nem mindig egészséges, hiszen még a vízművektől tisztán kikerülő ivóvíz is szennyeződhet a csővezetékben, nem beszélve a magánházak elöregedett belső csőhálózatáról. A túl sok klór vagy klór-dioxid hozzáadásával kezelt víz a csövekről rozsdát marhat le, mely a szállítás során elemeire bomlik és a pohárban köthet ki, ezért hasznos lehet, ha utószűrést végzünk.
Az utószűrés történhet víztisztító berendezés beszerelésével vagy szűrőkancsó segítségével.
A szűrőkancsó egy kényszerű megoldás, és nagyobb létszámú családok esetén nem is praktikus, hiszen egyetlen kancsóban csupán 1-2 liter tiszta vizet készíthetünk. Az ilyen eszközökben aktív szénszűrőt találunk, ezen átcsepegve tisztul meg az ivóvíz. Az ilyen kancsók remekül megtisztítják a vizet, de kapacitásuk értelemszerűen kicsi, nem beszélve arról, hogy az átszűrt vizet vagy azonnal fogyasztani kell, vagy hűtőben kell tárolni.
Vízszűrő berendezések
A kiváló minőségű ivóvíz biztosításának egyik modern megoldása a fordított ozmózis elvén működő szűrőbetétek alkalmazása. Ezek a szűrők nemcsak a káros anyagokat és baktériumokat, de a fertőtlenítéshez használt klórmaradékot is kiszűrik a vízből. Ezekkel a berendezésekkel közel steril ivóvíz készíthető, egyetlen hátrányuk, hogy időnként karbantartást igényelnek.
Milyen a tiszta és jóízű ivóvíz illata? Néhány további téma, melyet érdekes lehet átolvasni: fertőtlenítés otthon, ivóvíz tisztítás, klór-dioxid szer, vízkezelés ára.