Ívóvízkezelés és fertőtlenítés klór-dioxid oldattal. Víztároló tartályok

tiszta ivóvíz - víz fertőtlenítés

Milyen a tiszta ivóvíz?

2019. január 26. - ivóvizes

Víztisztítás és fertőtlenítés otthon

tiszta ivoviz szuro berendezesA városi élet fenntarthatóságának egyik feltétele a tiszta és biztonságos ivóvízellátás. A biztonságot a megfelelő fertőtlenítéssel és tisztítással garantálhatjuk. Ahhoz, hogy megértsük a vízkezelés menetét és fontosabb kérdéseit, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen követelményeket támasztunk az ivóvízzel szemben, milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítsék.

A tiszta ivóvíz tulajdonságai

A fogyasztható vízzel szemben az alábbi követelményeket fogalmazzák meg a szakemberek, legyen mentes:

  • nehézfémektől
  • vírusoktól
  • peszticidektől
  • gombáktól
  • baktériumoktól
  • klórtól
  • vegyi anyagoktól
  • minimálisan tartalmazzon sókat és ásványi anyagokat.

Fontos követelmény a jó ízű ivóvízzel szemben, hogy színtelen és szagtalan legyen, a pH értéke pedig 6,7 és 6,9 között legyen.

Hogyan készíthetünk tiszta ivóvizet?

A legtöbb ember a csapvizet használja ivóvízként. Sajnos ez nem mindig egészséges, hiszen még a vízművektől tisztán kikerülő ivóvíz is szennyeződhet a csővezetékben, nem beszélve a magánházak elöregedett belső csőhálózatáról. A túl sok klór vagy klór-dioxid hozzáadásával kezelt víz a csövekről rozsdát marhat le, mely a szállítás során elemeire bomlik és a pohárban köthet ki, ezért hasznos lehet, ha utószűrést végzünk.

Az utószűrés történhet víztisztító berendezés beszerelésével vagy szűrőkancsó segítségével.

A szűrőkancsó egy kényszerű megoldás, és nagyobb létszámú családok esetén nem is praktikus, hiszen egyetlen kancsóban csupán 1-2 liter tiszta vizet készíthetünk. Az ilyen eszközökben aktív szénszűrőt találunk, ezen átcsepegve tisztul meg az ivóvíz. Az ilyen kancsók remekül megtisztítják a vizet, de kapacitásuk értelemszerűen kicsi, nem beszélve arról, hogy az átszűrt vizet vagy azonnal fogyasztani kell, vagy hűtőben kell tárolni.

Vízszűrő berendezések

A kiváló minőségű ivóvíz biztosításának egyik modern megoldása a fordított ozmózis elvén működő szűrőbetétek alkalmazása. Ezek a szűrők nemcsak a káros anyagokat és baktériumokat, de a fertőtlenítéshez használt klórmaradékot is kiszűrik a vízből. Ezekkel a berendezésekkel közel steril ivóvíz készíthető, egyetlen hátrányuk, hogy időnként karbantartást igényelnek.

Milyen a tiszta és jóízű ivóvíz illata? Néhány további téma, melyet érdekes lehet átolvasni: fertőtlenítés otthon, ivóvíz tisztítás, klór-dioxid szer, vízkezelés ára.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr4214590382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása