Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Esővízgyűjtés műanyag tartályban

2020. április 08. - ivóvizes

Olcsó öntözési megoldás

esővízgyűjtő műanyag tartályA növények számára létfontosságú a megfelelő öntözés, melyhez a vizet műanyag tartályok segítségével akár ingyen beszerezhetjük. Az esővízgyűjtő tartályok alkalmazása nem csak költségtakarékos megoldás, hanem energiatakarékos és környezetkímélő is. A kútvízzel összehasonlítva az esővíz sokkal lágyabb, ezért hasznosabb és egészségesebb is a növények számára, emellett a kerti csaphoz is elvezethetjük.

Esővízgyűjtő rendszer

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja, ha a nagy méretű, széles szájú műanyag tartályt kihelyezzük a szabad ég alá, ahol az esővíz természetes módon összegyűlik benne. Ennek a megoldásnak azonban több hátránya is van:

  • a műanyag tartályt károsíthatja a folyamatos napsugárzás
  • napos időben felmelegszik az összegyűjtött víz, elpárolog
  • csak fertőtlenítéssel lehet meggátolni az algásodást.

Szakszerű öntözőrendszer kialakítása

A szakszerűen kialakított esővízgyűjtő és öntözőrendszer az alábbi egységekből épül fel:

  • esővízgyűjtő rendszer (esőcsatorna, speciálisan kiépített terület)
  • előtározó és szűrőtartály
  • fő tározó műanyag tartály
  • szivattyú
  • központi vezérlőegység.

Az esővíz gyűjtésére a háztető ereszcsatornája alkalmas leginkább. A nagy felületről bőséges vízmennyiség gyűjthető be, melyet kétféleképpen tárolhatunk. Egyszerűbb rendszerek esetében mechanikus szűrő használatát követően a víz egyből a tárolótartályba kerül, ahonnan vagy kézi vagy gépi szivattyúval kerül a növényekhez vagy a kerti csaphoz.

Az összetett, professzionális rendszerben előszűrőt és ülepítőtartályt alkalmaznak, így a műanyag tározótartályba már a mechanikai és organikus hulladéktól megtisztított, szűrt víz kerül.

Esztétikai és praktikussági szempontból is előnyös, ha a nagy méretű tárolókat a földbe ássuk, hiszen ennek köszönhetően a víz felmelegedését is megakadályozzuk.

Milyen tartályt válasszunk

Az esővízgyűjtés céljára a legtöbb tartály megfelel. Ha közvetlenül az ereszcsatorna alatt szeretnénk elhelyezni a műanyag tartályt, olyat válasszunk, mely esztétikailag is megfelel és nagy fokú UV védelemmel van ellátva. A földbe ásott tartályok esetében a strapabírás a fontos, ilyen feladatra a bordázattal megerősített, téglatest alakú tartályokat érdemes figyelembe venni.

Esővízgyűjtés és tárolás műanyag tartályban a kertben. Hasznos lehet megismerkedni az alábbi témákkal is részletesen: műanyag ipari termékek, kerti csap szerelése, műanyag tartály beépítése, víztisztító rendszer, szűrő cseréje és fertőtlenítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8615598814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása