Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Vírusok és baktériumok a fogorvosnál

2020. március 08. - ivóvizes

Pseudomonas, legionella veszélyei a fogászati kezelőkben

viz virus bakteriumA fogorvosi rendelőkben elengedhetetlen a vezetékes víz használata. A fogászati egységekben keringő víz felhasználása sokrétű, minősége folyamatos ellenőrzést igényel a fertőzések kockázatának kivédésére.

Az orális gyógyászati tevékenység víz nélkül nem elképzelhető. Lehetővé teszi a műszerek túlmelegedésének megakadályozását csakúgy, mint a páciens szájüregének tisztítását, öblítését kezelés közben.

A fogászati egységekben keringő vízhez kapcsolódó fertőződés kockázata igen jelentős,
ezért valódi közegészségügyi kérdés.

Hogyan alakulhatnak ki fertőző baktériumtörzsek a zárt rendszerben?

Az egységekben folyó víz a használat során gyakran stagnál, a pangás pedig kedvező bizonyos biofilmek képződésének és baktériumflórák kialakulásának. A tanulmányok kimutatták, hogy a kezeletlen víz baktériumterhelése igen magas lehet és olyan potenciálisan patogén mikroorganizmusokat tartalmazhat, mint például a Legionella pneumophila, a Pseudomonas aeruginosa, az AIDS vírus, vagy a Hepatitis C. Az ezen kórokozók által kiváltott betegségek szélsőséges esetben komoly idegkárosodást, tüdő-, vagy hugyúti fertőzéseket, szervi károsodásokat okozhatnak, akár a betegek elhalálozásához is vezethetnek.

A beteg és a fogorvosi csapat egyaránt ki vannak téve az egységek vízében lévő mikroorganizmusok támadásának.

Milyen módon fertőződhetnek meg az érintettek?

  • a víz közvetlen lenyelése útján fertőződhet a páciens
  • nyálkahártya érintkezés útján mind az orvos, az aszisztens és a páciens is érintett
  • szennyezett aeroszolok belélegzése során bárki fertőződhet, aki a kezelőegységben tartózkodik. Miután a vírusok és baktériumok aeroszol formájában elpárolognak a környezetben, így közvetlenül is érintkezhetnek a beteg sebeivel.

Mivel előzhető meg a fertőződés?

A fertőzés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében megelőzési és karbantartási intézkedések szükségesek, elengedhetetlen a rendszeres fertőtlenítés.

A vezetékes víz és a fogászati egységekben keringő víz minőségének folyamatos kontrollja a szakmai irányelvekben meghatározott protokoll szerint történjen.

Érdemes figyelembe venni, hogy a baktériumok előszeretettel tömörülnek biofilmbe, ezáltal nehezebb az elpusztításuk. A biofilmet alkotó baktériumok jobban ellenállnak a hagyományos fertőtlenítőszereknek, így hatékonyabb, célzott megoldást kell választani. Bizonyos fertőtlenítőszerek, termékcsaládok, a stabilizált ezüstkolloid és klór-dioxid együttes hatásának köszönhetően már képesek a megbújó kórokozók megsemmisítésére. A stabilizált ezüstkolloid tartós védelmet nyújt ráadásul, mivel megtapad a már kezelt felületeken, így később is gátolja a biofilm kialakulását.

A sima tisztítással, fertőtlenítéssel tehát a makacs szennyeződéseket és mikroorganizmusokat nem lehet végleg elpusztítani, ezért rendelői, kórházi környezetben mindig célzott, hatékony, kombináltabb összetételű, a háztartási alkalmazástól erősebb hatásmechanizmusú fertőtlenítőszerrel kell fellépni a baktériumok ellen.

Vírusok és baktériumok a fogorvosnál. Néhány további téma, melyek megismerése hasznos lehet: fertőtlenítés a fogászaton, klór-dioxid alkalmazása, fogorvos Budapest, tisztító szer ára, vírus fertőzés kezelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr4715510890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása