Egészséges környezet és életmód. Ivóvíz tisztítás. Háztartási vízszűrők

tiszta ivóvíz - egészség, környezet

Vízmérgezés – tények és tévhitek

2019. március 01. - ivóvizes

A víz okozta Andy Warhol halálát

vizmergezes ivoviz1987. február 22-én reggel vízmérgezésben elhunyt Andy Warhol, a pop-art irányzat egyik legismertebb képzőművésze. 58 éves korában érte a halál, tehát bizton állíthatjuk, hogy termékeny évek álltak még előtte.

A korabeli hír hallatán, a vízmérgezés fogalmának ismerete nélkül téves következtetéseket vonhatunk le, ha nem ismerjük a tényeket. Egyrészt arra gondolhatunk, hogy a neves művész a bohém életvitel mellékhatásaként betegedett meg, esetleg gondolhatunk arra is, hogy az általa elfogyasztott ivóvíz volt fertőzött, amitől mérgezést kapott, illetve jogosan aggódhatunk azért, hogy a túlzott vízfogyasztástól mi is komolyan megbetegedünk.

Hogyan kapott vízmérgezést Warhol?

A halálok még bizarrabbul hangzik, ha azt a tényt is hozzávesszük, hogy egy New York-i kórházban történt, tökéletesen fertőtlenített környezetben, és a víz tökéletesen csíramentesített infúziós oldat volt.
A ruszin származású Andy Warholról, kora egyik legismertebb képzőművészéről egészen egyszerűen elfelejtkezett a kórházi személyzet, és túl sok vizet kapott intravénásan, a vízmérgezés következtében pedig szívrohamot kapott.

Mielőtt kialakulna bennünk az infúziótól való rettegés, meg kell jegyeznünk, hogy a beteg állapota is közrejátszott, legalábbis a későbbi kártérítési pert a bíróság azért utasította el, mert Warhol nem foglalkozott epehólyag problémájával.andy warhol vizmergezes

Mi a vízmérgezés?

Mielőtt lemondanánk a további vízfogyasztásról, vizsgáljuk meg, hogy mit is jelent a vízmérgezés. A szakirodalom ezt úgy határozza meg, hogy „valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben”.

A betegséghez és szélsőséges esetben halálhoz vezető közvetlen ok, hogy felborul a szervezet nátriumháztartása, a létfontosságú anyag annyira felhígul, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségben a szervezet számára.warhol viz reklam

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a hirtelen nagy mennyiségű vízfogyasztás csak extrém esetben terheli meg súlyosan az egészséges szervezetet, halálhoz akkor vezet, ha valamilyen egyéb betegség is társul hozzá, amely gátolja az izzadást vagy a vizeletkiválasztást.

A vízmérgezés tünetei:

  • szédülés, hányás fejfájás
  • zavarodottság kimerültség
  • étvágytalanság
  • izomgyengeség
  • eszméletvesztés.

Hogyan előzhetjük meg a vízmérgezés kialakulását?

Mivel a vízmérgezés általában valamilyen betegség kísérője, elsősorban az alapbetegséget kell gyógyítani. A vizeletkiválasztási zavarok megjelenésekor gondolni kell a lehetséges következményekre és az orvos által javasolt módszerekkel kell kezelni a nátriumszintet és a szervezetben lévő vízmennyiséget.

Egészséges embereknél csak a túlzott vízfogyasztás okozhat problémát, ami sportolás, erős fizikai munka közben jelentkezhet. Általános szabály, hogy ne igyunk óránként 8 deciliter folyadéknál többet, ennyit már nehezebben kezel a szervezetünk.

A megfelelő mennyiségű ivóvíz bevitele rendkívül fontos a szervezet egészségének megőrzése szempontjából, ezért figyeljünk arra, hogy a napi vízfogyasztás mértéke 2 – 2,5 liter legyen, de ne haladjuk meg az 5 litert.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszta-ivoviz.blog.hu/api/trackback/id/tr214661125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverrant 2019.03.02. 11:54:30

Ez egy poszt fele. Felkesz.
süti beállítások módosítása